БАЊАЛУКА - Лидер СНСД Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да ће Клуб посланика те странке у Народној скупштини Републике Српске тражити да посебна седница парламента у вези са актуелном ситуацијом и статусом Српске у БиХ буде одржана између 1. и 5. новембра.

Прочитајте још: Додик: БиХ није у статусу кво, већ у распадању

Додик, који је и српски члан Председништва БиХ, рекао је да га је Клуб посланика СНСД у Народној скупштини позвао да припреми материјал за ту седницу.

- Они ће предложити да се обратим Скупштини са темом у вези са актуелном ситуацијом и статусом Српске у БиХ. Радим на томе са сарадницима, то је завршено и остало је још да испоштујемо парламентарне процедуре. Почетком наредне седмице доставићемо цели материјал, рекао је Додик.

Посебна седница Народне скупштине раније је најављивана као одговор и на унитаристичку декларацију СДА.

Подсећања ради СДА је прошлог месеца усвојила декларацију у којој се наводи да је њен примарни и дугорочни циљ усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним. Декларација предвиђа успостављање "босанског језика".

ДОДИК: ПОЛИТИЧКИ ГЛЕДАНО ТО ЈЕ ПОРАЗ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!

Милорад Додик, председник СНСД и српски члан Председништва БиХ говорећи о најави СДС и ПДП да ће покушати да формирају власт на нивоу БиХ, је истакао да они имају математичку причу, те да је најгора ствар у БиХ да се праве математичке приче.

- Да ли ће они нешто успети да договоре са Бошњацима ако избаце СНСД и ХДЗ? СНСД и ХДЗ неће ући у заједничке институције једни без других и онда ће они доћи у позицију да избацују две најважније партије из два конститутивна народа. И шта ће добити, какву власт? Нека изволе. Српска је против тога, нагласио је Додик.

Према његовим речима, СДС и ПДП никада нису седили са стране и све време су урушавали процес формирања власти на нивоу БиХ у настојању да сачувају своје позиције.

- То успевају већ годину дана. Немам ништа против њиховог покушаја да нешто ураде, али оно што они раде на нивоу БиХ није у интересу Српске. Покушај да они наводно деблокирају парламент, кривећи за застој у формирању власти искључиво СНСД, говори да они имају друге намере. Постоји страна која већ годину дана блокира формирање власти, што изазива и блокаду парламента, али они само препознају ово друго јер им то одговара. Они би остали да тамо сједе бескрајно и да пропуштају ствари које су штетне за Српску, нагласио је Додик.

Он је подсетио да су се грађани Српске на изборима определили у вези са својим политичким представљањем и одлучили коме ће дати подршку.

- Сада то сводити на причу да и они имају право да преговарају у смислу неког броја начелно је у реду, али политички гледано то је пораз за Републику Српску, закључио је Додик.