Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао новинарима у Бањалуци да се доношењем нових закона о високом образовању и обезбеђивању квалитета у тој области стварају добри правни основи за наставак оперативних активности у реформском периоду.


Он је данас нагласио да ће се у оквиру реформе високог образовања у Српској и даље инсистирати на његовој интернационализацији, модернизацији и рационализацији.


Рајчевић је навео да је циљ да се конципира и трасира пут за квалитетан развој и интернационализацију високог образовања у Српској, "са којег нико у будућности неће моћи да скрене".


- Остаје да академска заједница, ресорно министарство и Влада заједно раде на поспешивању решења из наведених закона и да се иде напред на плану реформе високог образовања - оценио је Рајчевић након састанка са руководством Универзитета у Бањалуци.


Прочитајте још: Синдикат образовања, науке и културе: У наредних 15 дана наставак разговора о повећању плата


Ректор овог универзитета Радослав Гајанин рекао је да је та образовна установа задовољна новим законима у високом образовању, који ће бити усвајани у наредном периоду.


- Важно је да се постепено пооштре критеријуми када је реч о изборима у звања, те да се инсистира на модернизацији и интернационализацији високошколских установа. Такође, предвиђена је комерцијализација знања, односно да чланице Универзитета имају могућност пружања услуга на тржишту - рекао је Гајанин.


Он је додао да је новим законима предвиђено и подизање квалитета наставе и наставног процеса, те оценио одличном сарадњу Универзитета и ресорног министарства.