НАЈВЕЋА прва пробна штрапаријада у србачком селу Жупски Разбој привукла је 2.000 посетилаца бањалучке и добојске регије. У такмичењу коња у вучи балвана учествовало је 20 коњских запрега из шест општина БиХ - Добоја, Челинца, Прњавора, Теслића, Котор Вароша и Челића.

Организатор, ештанин Родољуб Нуждић, изненађен је одзивом гостију у насељу испод Мотајице.

- Захвалан сам свим власницима радних коња који су стигли из шест општина, као и многобројним угоститељима који су услужили оволики број посетилаца - рекао нам је Нуждић.

ОВОГ пута награда за такмичаре је изостала с обзиром на то да се радило о пробној штрапаријади, како би се испитало интересовање власника коња и грађана за овакву манифестацију.

Договорено је да прва такмичарска штрапаријада у Жупском Разбоју буде 24. маја идуће године.

- Моји коњи су били најбољи у лакој категорији. Сигурно долазим на прву званичну штрапаријаду у србачкој општини - каже Жељко Ћосић из Челинца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пар волова бољи од сваког трактора

И Зоран Милосавац из Лишње, код Прњавора, који има искуства с многобројних такмичења ове врсте у БиХ, такође је рекао да ће доћи на позив свог пријатеља Родољуба Нуждића.

ПРОБНОЈ штрапаријади присуствовао је и међународни водитељ оваквих манифестација Станислав Јакица, који нам је рекао да се на простору бивше Југославије, у последњих 12 година штрапаријаде одржавају у Србији, Хрватској и БиХ и да се воде разговори о томе да овај вид такмичења заживи у Црној Гори и Северној Македонији.

- Људи на селу воле ову врсту надметања, која губи примат са појавом тешке механизације у шумским газдинствима. Потребно је добро обучити радне коње и стећи одговарајуће вештине у командовању без мучења животиња, тако да коњи покажу запањујућу мишићну снагу у вучи трупаца тежине од једног до три кубна метра на удаљеност која износи око 100 метара - каже Јакица. н