ОПШТИНСКИ суд у Сарајеву осудио је кантоналног тужиоца Идриза Бегића на три године затвора због примања награде или других облика користи ради трговином утицајем.

Бегић, који је радио у Кантоналном тужилаштву Унско-санског кантона, проглашен је кривим да је 2016. године од оптуженог за шумску крађу Мевлудина Хаџића захтевао и примио 2.800 евра, преко посредника Салкана Џакулића, након што га је уверио да му прети казна од две до три године затвора.

У пресуди се наводи да је, преко посредника, поручио Хаџићу да за шумску крађу склопи споразум о признању кривице или призна кривицу те да ће бити осуђен на условну казну, а он ће му издејствовати да поступајући тужилац не уложи жалбу, како би пресуда постала правоснажна.

У образложењу пресуде судија Ајла Паповић Мујан каже да је оптужница доказана, и да је Бегић сукцесивно узимао новац који му је доносио Џакулић. Појаснила је да је Бегић, након изјашњења о кривици, позивао судију и интересовао се код кога је Хаџићев предмет, те је обећао да ће све "средити".

Као отежавајућа околност у обзир је узето то што је Бегић дело починио као тужилац УСК.

Прочитајте и:Sumnjiva istraga u Republici Srpskoj: Ni MUP nije znao da se ubica u pokušaju predao

- Био је свестан својих радњи. Од тужиоца се очекује да гони починиоце кривичног дела, а Бегић је својим радњама нарушио углед правосудне заједнице - рекла је Ајла Паповић Мујан.

Пресуда Идризу Бегићу није правоснажна и постоји могућност жалбе Кантоналном суду у Сарајеву.