Компанија ''Хонда'' је објавила да званично шаље у пензију Асима, најпознатијег двоножног робота.

Развој овог робота који се креће на начин као што ходају људи, започео је средином осамдесетих година прошлог века, а први пут јавности је представљен 2000. године.

Асимо је висок 130 центиметара и тежак 54 килограма. Напајао се помоћу пуњиве литијум-јон батерије капацитета 51.8В која му омогућава мобилност од око једног часа. Током 2004. године, она је замењена са никл-метал-хидрид батеријом која је обезбедила дуже време аутономије између два пуњења.

Робот поседује и рачунар који је развила ''Хонда'' специјализован за прорачуне у тродимензионалном простору, што представља основу за ходање, две камере, као и велики број сензора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Роботи мењају људе у нуклеарним електранама

Између осталих ствари, Асимо је способан да препознаје покретне предмете, гестикулације и окружење у коме се налази. Такође, препознаје различите звуке и лица и може да оствари интеракцију са њима.

С обзиром на то да се ради о значајном напретку у историји роботике, јер је ово први робот који је могао да се аутономно креће и да се пење уз степенице, за Асима се нашло место у сталној поставци Мираикан музеја у Токију.

Иако ''Хонда'' никад није комерцијализовала Асима, технологија за навигацију и сензори који су развијени за њега употребљени су у Хондиним возилима. Иначе, ''Хонда'' не планира да одустане од роботике.


Већи број инжењера који су до сада радили на развоју Асима, пребачени су на Center X, R&D дивизију која је у оквиру компаније задужена за развој стратегије роботике.


(PC Press)