Експерти са кинеске Академије за свемирску технологију раде на соларној електрани која би кружила око матичне планете, те „хватала“ соларну енергију у космосу и слала је на Земљу.

Ова соларна електрана се од оних на Земљи највише разликује по томе што сунчеву енергију може да трансформише чак и када је на матичној планети облачно, будући да ће се наћи изван утицаја земаљских временских услова.

Први погони за тестирање требало би да се пошаљу у космос до 2025. године, што ће бити огроман корак ка већем коришћењу обновљивих енергија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кина лансирала сателит за истраживање тамне стране Месеца (ВИДЕО)

Највећи проблем у оквиру новог система је слање енергије на Земљу, те научници још увек раде на проналажењу најефикаснијег начина. За сада се разматра систем у оквиру којег би се енергија транспортовала у облику микроталаса или ласерског зрака, која би након што стигне до електрана на Земљи могла да се користи као било која енергија која је генерисана на традиционалне начине.

Ако тестирања првих постројења протекну по плану, кинески научници имају планове да у космос до 2050. пошаљу већа постројења која би сакупљала више енергије, и која би, поред постројења на Земљи, енергијом могла да снабдевају и неке мисије које би се у будућности запутиле у далеки космос.

(PC Press)