Компанија Apple припрема се да укине свој сервис iTunes, који је успео да, од када је покренут 2003. године, потпуно трансформише музички бизнис.

Према писању америчких медија, Apple ће се на својој годишњој конференцији девелопера у понедељак, позабавити поделом понуде iTunes на три новоразвијене апликације: за музику, за ТВ и за подцаст. Технолошки гигант из Купертина још увек није изнео званично саопштење у вези са овим информацијама.

Покојни директор те компаније Стив Џобс превенствено се фокусирао на музику, пре него је почео да се бави филмовима и подцастима.

Приликом представљања iTunes, он је 2003. изјавио да Apple тиме жели да буде од помоћи корисницима који не желе да "краду" музику са интернета, као и компанијама које на њу полажу ауторска права.

iTunes је врхунац популарности доживео крајем 2000-тих, а за његов успех била је одговрна чињеница да је тај сервис корисницима омогућио много боље организовање музичке колекцију, бриге о пореклу фајлова.

Појава Spotifyja представљала је удар на доминацију Apple у ово пољу, али и технолошког напредак када је стреаминг у питању.