Шпанија ће прва у Европи увести 5Г услугу у неколико градова у суботу, 15. јуна, у сарадњи с кинеском компанијом Хуавеј, најавио је извршни директор Водафона Еспања, Антонио Коимбра.

Прочитајте још: Збогом андроиду: „Хуавеј“ прелази на руску аурору?

Водафон Еспања ће лансирати 5Г услугу у Мадриду, Барселони, Валенсији, Севиљи, Малаги, Сарагоси, Билбау, Виторији, Сан Себастијану, Ла Коруњи, Вигу, Гијону, Памплони, Логроњу и Сантандеру, пише портал телецомпапер.цом.

Брзина преноса података ће бити повећана на два гигабита у секунди (Гбпс) до краја године, што је 10 пута више од тренутног 4Г максимума, уз смањење латенције на мање од пет милисекунди у идеалним условима.

Прочитајте још: Мајкрософт највреднија компанија у САД, премашио билион $

Шпанска подружница Водафона је прва у свету спровела 5Г позив на прошлогодишњем Светском Мобајл Конгресу, а затим је иснталирала 5Г ћелијске локације у почетних шест градова (Мадрид, Барселона, Валенсија, Билбао, Малага и Севиља) након што је добила фреквенцију од 90 МХз у 3,6- 3,8 ГХз широкопојасној мрежи.

Ова фреквенција тренутно покрива око 50 посто становништва у 15 наведених шпанских градова, али ће бити проширена наредних месецима, поручио је оператер, додајући да ће корисници моћи да уживају у 5Г ромингу у Великој Британији, Немацкој и Италији, почев од следећег месеца.