Коришћење спектар милиметарских таласа (mmWave) за већу брзину интернета је једна од највећих предности коју доноси 5Г - наредна генерација технологије мобилних мрежа која ће наследити 4Г ЛТЕ.

Међутим, постоји одређен страх да овај спектар високе фреквенције може негативно да утиче на наше здравље.

У питању није нови страх јер јавност већгодинама има страх да радијација радиофреквенција може да повећа ризик од опасних канцерогених тумора.

А како би се ова дилема решила, Асоцијација за храну и лекове САД (ФДА), која је одговорна и за уређаје који емитују електромагнетну радијацију, је понудила одговор на ово питање.

ПРOЧИТАЈТЕ ЈОШ - Европа у суботу добија прву 5Г мрежу

Шта је радиофреквентна радијација (РФ)?


Ова радијација није толико опасна колико звучи и представља емисију енергије из било каквог извора, што значи да се чак и топлота коју избацује наше тело класификује као радијација.

РФ радијација је само још једно име за радио таласе. А како ФДА тврди, РФ радијација је један облик електромагнетне енергије који се састоји од таласа електричне и магнетне енергије која се креће кроз простор.

Да ли је РФ радијација безбедна?


Радијација коју емитују смартфони налази се на крају слабе енергије унутар електромагнетног спектра и због тога је много безбеднија од радијације високе енергије као што су X зраци и гама зраци.

И док X зраци и гама зраци одају јонизујућу радијацију, што значи да имају довољно енергије да јонизују атом или молекул и тако оштете ДНК ћелије и доведу до појаве рака, РФ радијација то не може.

РФ радијација има довољно енергије само да помера или вибрира атоме у молекулу. То значи да она не може да изаове рак, али и даље се спроводе истраживања која се баве ефектима ове врсте радијације.

Занимљиво је и да Интернационална агенција за истраживање рака Светске здравствене организације ставља кафу и производе на бази талка у исту "потенцијално канцерогену" категорију као и РФ радијацију.

Шта се дешава са 5Г?


Надлежне организације тврде да у овом тренутку "настављају да верују да су тренутне безбедносне границе за изложеност енергији радиофреквенција прихватљиве за заштиту јавног здравља".

Лимити су базирани на фреквенцији уређаја, а 5Г има другачији лимит него остале технологије, а досадашња истраживања не указују да 5Г mWave представља здравствени ризик.

Додуше, агенције тврде и да је потребно спровести додатна истраживања како би се напокон дошло до коначног одговора о безбедности или опасности.

Ако ипак желите да будете опрезни, увек је могуће смањити изложеност РФ радијацији. Спавајте тако да телефон буде удаљен од кревета, примера ради.

(Телеграф.рс)