Еплова трговина мобилних апликација, "App Store", данас броји више од 2,2 милиона различитих програма.

Иначе, од лансирања платформе до данас, овај амерички див програмерима је укупно исплатио више од 120 милијарди долара, наводи "Fox Business".

Када је 2008. године креиран амерички технолошки гигант вероватно није био свестан да ће њихова дигитална трговина на којем је тада било нешто више од 500 програма 11 година касније постати једно од водећих тржишта мобилних апликација.

"Наша платформа креирала је једну потпуно нову нишу послова који до тада нису постојали", истакао је главни оперативни директор Епла Џеф Вилијамс.

Прочитајте још - НОВО ИЗ "КУХИЊЕ" ЕПЛА: Ово је нови ајфон 11, погледајте шта све доноси, као и колико кошта (ФОТО+ВИДЕО)


Како наводи "Fox Business", програмери који своје апликације бесплатно или уз накнаду корисницима нуде на "App Store"-у само прошле године зарадили су 34 милијарде долара, што је 28 посто висе у односу на претходну 2017.

Тако, на пример, у САД тренутно постоји више од 1,9 милиона програмера који своје програме нуде на овој дигиталној трговини.

"Креирањем 'App Store'-а, сваком појединцу омогуцили смо лакши приступ милионском тржишту. Управо је то највећи успех овог пројекта", објаснио је Вилијмс, преноси "Novac.hr".