Док су сви расправљали о доласку 5Г, у свет технологије стигла је револуционарна новина. Она би могла да доведе до тога да већина данашњих модела мобилних телефона застари.

Вај-фај 6 званично је лансиран половином септембра, али већ угрожава паметне телефоне, изузев неких „Епл“ и „Самсунг“ модела. То је због чињенице да сада само ове две компаније имају уређаје компатибилне са новом технологијом.

Иако нови стандард бежичне конекције не представља иновације квалитативног карактера, он очигледно нуди предности у квантитативном погледу. Тако је у поређењу са нормалним и тренутним вај-фајем нова верзија 10 пута бржа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДА ЛИ ЈЕ 5Г ОПАСАН? Ево шта кажу стручњаци

Поред тога, има капацитет повећања који је четири пута већи од тренутног вај-фаја. То се у кућним условима може чинити ирелевантно, али је од великог значаја за места са јавном везом. Са новом верзијом више људи ће моћи да користи заједничку везу без губитка брзине или капацитета сигнала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови „Хуавејов“ маневар, стиже 6Г мрежа

Такође, напомиње се да иако је теоретски максимум садашњег вај-фаја само 3,5 Гб/с, нова верзија вај-фаја достиже 5 Гб/с. Другим речима, вај-фај 6 вам омогућава да преузмете филм величине 4 ГБ за око пет секунди.

Још једна предност новог вај-фај стандарда је висок ниво сигурности приликом преноса података.


sputniknews.com