Низ сајбер напада на Ербас извршен је последњих месеци преко компјутерског система ваздухопловне групације за коју обавештајни извори сумњају да је повезана с Кином, преноси данас Ројтерс извештај АФП-а.

Агенција додаје да Ербас, други произвођач авиона у свету, није за сада одговорио на захтев да коментарише извештај.

Компанија је у јануару саопштила да је сајбер напад био усмерен на њену базу података.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОГРОМАН СКАНДАЛ НА ПОМОЛУ: Ербас одавао војне тајне?

Прошле године амерички тужиоци су саопштили да су кинески обавештајци и хакери украли информације о авионском мотору који су развиле фирме које снабдевају Ербус и његовог америчког ривала Боинга.

Према извештају АФП-а који преноси Ројтерс, а који се позива на неименоване обавештајне изворе, сајбер напади су последњих месеци извршени преко француске консултантске фирме Еxплео, произвођача мотора Ролс Ројса и два неименована подизвођача Ербаса.

Како се наводи, у последњих 12 месеци на Ербас је извршено четири сајбер напада, а циљ су им, по свему судећи, били мотори за војни транспортни авион А400М и путнички авион А350.

У извештају АФП-а се не наводи да ли су у тим сајбер нападима прибављени жељени подаци.

Такође се каже да ни обавештајни извори агенције нису утврдили ко тачно стоји иза њих, мада, због начина на који су извршени, сумњају да иза њих стоје кинеске обавештајне службе.