Српска организација Стартит недавно се нашла у фокусу Google-а, када је на званичном блогу ове компаније, Keyword, објављен чланак у коме је Google издваја у три од својих многобројних Launchpad партнера.

Нешто више од годину дана након што се Стартит удружио са Google-ом у циљу развијања српске стартап сцене, на званичном блогу технолошког гиганта српска организација се појављује као пример који помаже напредак локалних бизниса.

Домаћи Стартит, препознат је као организација која има за циљ да улије нови живот у српску економију након стагнације у претходним деценијама условљеним одливом мозгова, наводи се у тексту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српски програмери сада могу да продају апликације у Гугл продавници

Наиме, 2017. године организација српских предузетника у дијаспори Сербиан Ентрепренеурс организовала је посету представника Гугл-а Београду, а као резултат једног од тих састанака Србија је прошлог априла постала прва земља у Европи чији је акцелератор, Стартап академија, подржан од стране Google Developers Launchpad програма.

Од тада су се у Новом Саду и Београду одржали Google Launchpad догађаји намењени домаћим стартапима који су тада добили прилику да раде на развоју својих производа заједно са менторима из Google-ове и Стартитове мреже.

Затим је и Рачунарски факултет у Београду увео курс Технолошког предузетништва који је базиран на програму Стартап академије.

Овај курс се сада шири и на друге факултете, па ће тако у овом семестру бити организован и на Математичком факултету, каже оснивач Стартита Вукашин Стојков.

Поред Стартита из Србије, светли примери су и акцелератор Дигитараyа из Џакарте, који се такође прошле године придружио Google програму, а од тада је кроз њега прошло више од 30 стартапа.

Још један од партнера који је прошле године посатао део Launchpad-а како би заједничким снагама донели друштвени, економски и уопште животни напредак у Латинској Америци је и еквадорски ИМПАQТО.

Google Developers Launchpad је грана Google-а која управља глобалним акцелераторским програмом који помаже стартапима да остваре раст.

Постоји са циљем да подели и рашири најбоље праксе кроз глобалну заједницу оснивача и стартапа.

"Глобални тренд је да технологија постаје део свих привредних грана и с тим у вези Гоогле је препознао наш рад у Стартиту и у развоју технологије у Србији. Важно је да се да подршка онима који покрећу технолошке фирме", каже Стојков.

Истиче да је значајно то што студенти технолошких наука сада уче како да покрену бизнис.

"Са стручњацима из Google-а радимо годину и по дана на развоју предузетништва и организоваћемо одатне курсеве за студенте и одрасле. Студенте рачунарских наука нико не учи маркетингу, а то је веома важно како би знали како могу да оно што програмирају, продају као производ", објашњава.

Како каже Стојков, резултате који су на том плану остварени у Србији Гоогле је препознао као пример добре праксе.

Говорећи о почетку пружања услуге "Google Merchant Account" у Србији, који омогућава да крене продаја дигиталних производа домаћих програмера у продавници "Google play store", Стојков каже да је то одлична вест за наше компаније поготово оне које се баве производњом видео игара.

То је још један показатељ да нас водеће технолошке компаније препознају као значајну локацију одакле ће убудуће долазити технолошке иновације, додао је саговорник.