НА сваких 39 секунди догоди се један сајбер напад, а хакери у току само једног минута "зараде" чак 2,9 милиона долара! Ово је само део података које су у четвртак новинарима презентовали представници Националног центра за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима Србије (ЦЕРТ) и РАТЕЛ-а, у оквиру кампање "Активно и безбедно на интернету".

- Некада се постављало питање: када ћете бити нападнути? Сада оно гласи: да ли знате да сте нападнути? - истакао је Јован Милосављевић из Националног ЦЕРТ-а. - Од 7,5 милијарди људи на свету, 42 одсто су корисници интернета. И сви су изложени могућим нападима. Јер, сајбер простор не познаје физичке границе.

Како се заштитити, на који начин "бекаповати" податке - односно направити резервне копије података за случај да им због сајбер напада буде блокиран приступ, била је тема радионице за медије коју су јуче уприличили Национални ЦЕРТ и представници РАТЕЛ-а. Разговарало се и о чему треба да воде рачуна мала и средња предузећа, како нечији компјутер може да буде не само мета, већ средство (туђег) напада и како се дешава да можете кривично да одговарате за дело које је починио неко сасвим други, без вашег знања. Истакнут је и значај Акта о безбедности који треба да поседује свака фирма у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Ruski hakeri modifikuju Firefox i Chrome na pogođenim uređajima


Према статистичким подацима Националног ЦЕРТ-а, најучесталији тип напада je и даље фишинг ("пецање", тренутно актуелно у банкарском сектору).


АТАК НА МЕДИЈЕ

НА радионици, на којој су учествовали и представници Војске Србије и ЦЕРТ тима МУП-а, одржана је и вежба новинара која симулира хакерски напад на медијску кућу у Србији.