САМО нека велика несрећа може натерати мештане Ђурђева, надалеко чувене ратаре, да радним даном, као што је било у четвртак, занемаре свој посао и окупљени испред својих кућа претресају сеоске догађаје.

Живот у овом бачком месту застао је у среду увече, када је мештанин Митар Вуковић (66) са неколико хитаца из пиштоља убио Марија Тртића (28), сина свог пријатеља и венчаног кума Гоце Тржан, а затим пресудио и себи метком у слепоочницу. Убиство и самоубиство догодили су се у Вуковићевој породичној кући, једној од најлепших у селу, "зеленој палати", како је мештани зову због боје фасаде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УЖАС У ЂУРЂЕВУ: Убио мушкарца, па пресудио себи, жртва кум Гоце Тржан (Фото)

- Дошао сам кући из Жабља око поднева, а око 13 часова чуо сам неколико пуцњева. Помислио сам да деца бацају петарде кад им време није. Отишао сам, затим, послом у град, а онда ми је ћерка јавила шта се догодило - каже згранути Вуковићев комшија Владо Гајкић.

Владо, као ни Слободан Вујовић, чија кућа се налази одмах поред Вуковићеве, у страшној је неверици. Обојица Вуковића деценијима познају као коректног комшију. У кући је живео сам, а често је боравио и у стану на Булевару ослобођења у Новом Саду. Понекад му је сестра долазила у Ђурђево да поспреми кућу.

- Каква је мука натерала Митра да убије и младића и себе, не могу да докучим, али страшно је што се угасише два живота. Ако је и новац у питању, па није ваљда то прече од живота? - каже Слободан.

У Ђурђеву се нагађа да је реч о Вуковићевој освети Николи Тртићу због нерашчишћених дугова, те да је Марио платио главом очев дуг. Полиција је, како сазнајемо, поред два беживотна тела нашла разбацане признанице на износе који се мере стотинама хиљада евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОТРЕСНА ПОРУКА ГОЦЕ ТРЖАН ПОСВЕЋЕНА УБИЈЕНОМ КУМУ: Како да се опростим од некога кога не могу да пустим?

Према првим индицијама, Вуковићев дужник није био млади Тртић, него његов отац, који је имао неколико мини-маркета и који важи за једног од најимућнијих мештана Ђурђева. Никола и Митар, некадашњи диспечер у "Нафтагасу" који је по пензионисању развио приватни посао, често су у сеоским кафићима виђани за истим столом у, рекло би се, пријатељским разговорима.

- Марио сигурно није пословао са Митром, он је имао свој, одвојени свет. Имао је стан у близини, један кафић у Ђурђеву и још један у Тителу. Био је добар и коректан младић. Оженио се пре неколико месеци, започео нову етапу свог живота, али ето... - тврди породични пријатељ Тртићевих.

Мештани Ђурђева и даље у шоку

Колико се дуго Вуковић борио с мишљу да "дужнички чвор" развеже на најгори могући начин, убиством и самоубиством? Да ли је већ имао спреман пиштољ када је у среду око 11 сати позвао Марија да из центра села дође у његову кућу на ободу Ђурђева, тешко да ће се икада разјаснити. Марио је сео на мопед и одвезао се код Митра.

Поподне се увелико већ било одужило када је забринута Мариова сестра Мина пријавила његов нестанак, а супруга Јадранка позвала је њихове пријатеље и замолола их да оду до Митрове куће. Они су пред капијом угледали мопед, а затим позвали полицију. Убрзо је Ђурђевом прострујала застрашујућа вест.


ВУКОВИЋ СЕ ДВА ПУТА ЖЕНИО

ОД Душана Ј., пријатеља Митра Вуковића, сазнајемо да се он у два наврата женио, али деце није имао.

- Знам га деценијама као мирног и сталоженог човека, за кога никада ни помислио не бих да је способан да узме пиштољ у руке, а камоли да пуца у друге и у себе - каже Душан.

Митар Вуковић биће сахрањен у суботу у 11 часова на месном гробљу у Ђурђеву. Почиваће у породичној гробници са родитељима, с којима је у колонизацији, као дете, дошао из Босне у Војводину.

Марио Тртић, Гоца Тржан и Раша Новаковић Фото Instagram/gocatrzan

МОЈ СИН НИКОМЕ НИЈЕ БИО ДУЖАН

МАРИОВЕ родитеље Николу и Марију страшна вест затекла је на Хвару, где су само два дана пре трагедије отпутовали на летовање. Вратили су се у четвртак ујутру.

- Ништа мој син Марио није дуговао ни Митру, ни било коме, само то могу казати у овим најтежим тренуцима за нашу породицу - кроз јецаје нам је рекао Никола.

Породица и пријатељи опростиће се од Марија у петак у 16 часова уз опело у месном храму. Младић ће бити сахрањен на месном гробљу.