ИСТРАГА ће, надам се, показати шта се тамо горе у багремару заиста догодило. Не верујем да је мој син, иначе сићушно дете, могао сам да веже за дрво много крупнијег и старијег човека од себе. Ако и јесте то урадио, мислим да му је у томе неко помогао, али из неког разлога засад не говори ко је.

Ово нам је у уторак у дворишту куће у сремскокарловачком насељу Черат рекао Петар Костић отац В. К. (14), осумњиченог да је 31. августа везао суграђанина Живосава Милетића (64) за дрво и ту га оставио. Несрећни човек је мртав пронађен десет дана касније, односно 9. септембра у поподневним сатима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХАПШЕЊЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА: Малолетник везао човека и оставио га да умре

- Док се не заврши истрага, не могу да говорим - каже отац дечака. - Не знам шта се тачно догодило, и ја сам чуо разне приче. Мој син је у понедељак био пре подне у школи, а када се вратио кући, дошла је полиција и одвела да га испита у вези са оним што се догодило Живи. Ништа неуобичајено у његовом понашању претходних дана нисам приметио.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УЖАС КОД СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА: У шуми пронађен леш мушкарца

Петар Костић, који поред В. К. има још четворо деце, каже да његов син није проблематичан. Он тврди да дечак није одлазио код Живе, гађао га камењем и запалио чардак, како се сада прича по вароши. Истиче да четрнаестогодишњак сада похађа шести разред, јер је пети понављао, али да је "као девојчица и није насилан". Поједини мештани, међутим, тврде да је малолетник виђан у насељу Дока, близу Милетићеве куће.

- Некако је успео да намами несрећног човека, који ни мрава не би згазио. Отишли су до багремара удаљеног неколико стотина метара од његове куће у Буковачкој улици и везао га - причају мештани. - Жива је пронађен после десетак дана, а руке и ноге су му биле везане.

У склепаној уџерици са земљаним подом, без прозора и врата, по којој шетају кокошке између кревета натрпаног гардеробом и деловима намештаја, у којој је Жива живео са мајком Цветом, јуче није било никога. По дворишту разбацане ствари, а за дрво завезана коза.

Унутрашњост куће

Мајка је, веле комшије, иако има 85 година и психички је болесник, као и много пута раније, отишла у Нови Сад на пијацу да продаје коприве и шипурак и заради неки динар.

- Не верује да јој је син, који је такође имао менталних здравствених проблема, мртав. Упорно одбија да прихвати сурову истину - каже комшиница Мира Црнковић. - Жива никада никоме ништа нажао није учинио, и није заслужио да умре у најстрашнијим мукама - везан за дрво, гладан и жедан.

Општина Сремски Карловци ће, како је за "Новости" јуче потврдио њен председник Ненад Миленковић, сносити све трошкове последњег испраћаја суграђанина Живосава Милетића, који ће данас бити сахрањен на чератском гробљу.

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ ЗА СОЦИЈАЛУ

ЦЕНТАР за социјални рад је 6. септембра донео решење да се одбија захтев Цвете Милетић за добијање социјалне помоћи. У образложењу се наводи да је у току поступка установљено да приликом подношења захтева није доставила сву потребну документацију и да је позвана да то учини у року од 15 дана.

ПРИТВОР ДО 30 ДАНА

МАЛОЛЕТНОМ В. К. је после саслушања код судије за малолетнике одређен притвор до 30 дана. Према незваничним сазнањима, казао је да није имао намеру да убије Живу, већ само да га веже. Наводно је намеравао да се касније врати у багремар и одвеже човека, али се плашио да ће овај онда њега везати за дрво.