Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је погибија два радника на градилишту Београда на води велика трагедија за њихове породице и да је обема породицама изразио најискреније саучешће, а опозицији поручио да се на трагедији обичних људи не праве политички поени.

"Најдубље саучешће породицама настрадалих на градилишту, обема породицама сам упутио изразе саучешћа и не знам шта имате да додате томе. То је живот, то су ствари које се дешавају и надам се да, ако постоји одговорност, да ја не спадам у оне које ће да прогоне, већ да ће надлежни органи то да испитају, али то је велика трагедија за њихове породице и то је све", рекао је Вучић.

На питање како коментарише кампању опозиције против њега тим поводом, он каже:

"Ови други, који мисле да извуку неку политичку корист из трагедије обичних људи, њима на овако важном месту не могу да придајем посебну важност. Они најбоље о себи говоре".

Јесу ли то они исти људи који су хвалили убиство, који су једну жену назвали бабом правећи од ње хероја, а онда мени пребацивали што сдам им на то одговорио, упитао је Вучић, мислећи на случај жене која је у Боеграду убила инвеститора Зорана Трифуновића због спора око парцеле.

"О чему се ради ? А данас сви шокирани када виде како то изгледа. Шта да радите. И ја сам крив и извињавам се српској јавности, јер ја немам право да кршим претпоставку невиности чак ни за очигледно хладнокрве убице. Извињавам се, али нисам могао као председник Србије да дозволим да јунаци наше деце, будућности, буду хладнокрвне убице, као што су то неки желели да буде", рекао је он.

Како је додао, на жалост на политичкој сцени у Србији има свакаквих и свакојаких чуда.

Он је нагласио да је свестан да је погрешио што је жену која је упуцала инвеститора пре неколико дана назвао хладнокрвим убицом, јер мора да поштује претпоставку невиности, али да је за њега то било језиво убиство и да је морао томе да се супротстави, из моралног угла.

"Милан Антонијевић (директор ЈУКОМ-а) је био у праву - ја сам крив јер сам реаговао срцем, у очају и разочаран што за један део јавности који се бори против мене и хладнокрвне убице могу да буду јунаци. Они који оверавају људе на улици, а онда као да су пиле убили, оду па спавају", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Каже да је био шокиран и ужаснут кампањом која се водила и при томе је била оптуживана држава која је реаговала и ухапсила нападача, "госпођу коју су они назвали бабом".

"И онда су кренуле приче како је то богоугодно дело и баш лепо што је жена некога убила... за мене је то било језиво", рекао је председник.

Морао је, истиче, као председник Републике, из моралног угла, томе да се супротстави.

"Због тога се не кајем, тиме се поносим. Али, јесам крив, ја морам да поштујем презумпцију невиности, чак и тако оцигледно хладнокрвних убица. Погрешио сам, извињавам се", рекао је Вучић.

Поновио је да је Антонијевић у праву, али и додао да није приметио да је он (Антонијевић) раније то примећивао за "неке друге ставри".

"Ваљда је моје и у реду је да платим цену за сваку грешку коју направим", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли од опозиције која слави то убиство очекује било какаво извињење, каже да не очекује.

"Од људи који немају части никада не мзозете да очекујете реч извини. И када би то урадили то не би урадили искрено, већ би то урадили јер су натерани од стране јавности. Лакше је овако да се осећају бар мало, или да неко мисли, да су постиђени, јер они не могу да буду постиђени шта год и колико год лошег да направе. Али бар део јавности кад то види схвати зашто сам себи дозволио, иако то нисам смео, да кршим презумпцију невиности", рекао је Вучић.

"Немојте да кажем шта су некима могли да ураде неки и то је требало да славимо. Сачувај боже", додао јеон.

Што се тиче оптужби на рачун државе у вези трагедије на градилишту, он се позвао на податке, објављене у јавности, да у Америци сваких десет секунди гине један перач прозора..

"Постоје тешки послови, на Ђердапу је 7 радника погинуло, то нису манекени, ником се није искривила штикла на писти, то се на грађевини деси... Ми имамо далеко мањи број несрећа у односу на број становника у односу на друге земље", рекао је он.

Додао је да је одговорност државе да ли је предузела све, да ли су радници били пријављени, да ли су имали заштитну опрему, да ли су компаније предузеле све. . .

"Радовали су се паду косине (на Коридору 10), говорили су да сам лудак јер сам рекао да ће брдо да се склони..Нисте 30 година могли да видите кранове, сада су свуда кранови, јел треба да укинемо путеве јер нам људи гину? Свакој несрећи се радују они који се не радују свом раду, који не могу ништа да ураде за своју земљу", поруцицо је Вучић поводом коментара опозиције.

Каже и да их не разуме, али да то све говори о њима као и та мржња највише оптерећује њих и зње се ниакд ансиста добро неће родити.