ЈЕДНОГЛАСНОМ одлуком веће Специјалног суда донело је У првостепену пресуду којом је Дарко Шарић осуђен на 15 година затвора као организатор криминалне групе која се бавила трговином наркотика из Јужне Америке. Ово је друга по реду судска пресуда, пошто је претходну којом је Пљевљак био осуђен на 20 година робије укинула Апелација и предмет вратила на ново суђење.

Прочитајте још - За Шарића траже 40 година робије

Поред Шарића, као организатори криминалне групе означени су одбегли Горан Соковић, као и Жељко Вујановић, којима је у понедељак изречена казна од 15, односно 14 година затвора. Исте оптужбе терете и Драгана Дудића Фрица, али је он убијен у мају 2010. у Котору, због чега је против њега био обустављен поступак. Преосталих 15 оптужених, не рачунајући сведоке сараднике, којима се на терет стављало да су припадници групе - осуђени су на укупно 175 година затвора.

Прочитајте још - Тужилац: Сведоци терете Шарића

Тако је на 13 година и шест месеци осуђен Марко Пандрц, који је у бекству. По 13 година робије изречено је одбеглом Ненаду Новаковићу, Бошку Недићу, Дарку Тошићу и Николи Димитријевићу, док је годину дана мање "зарадио" Петар Обрадовић. На 11 година и шест месеци осуђени су Милан Миловац (у бекству) и Милош Цајић, док је пола године мање добио одбегли бизнисмен Родољуб Радуловић, звани Миша Банана. Казна од десет и по година затвора изречена је Марку и Владимиру Рачићу (обојица у бекству), Михаилу Ђоковићу, Бориславу Туњићу и Небојши Сретеновићу. Живко Сибински осуђен је на десет година затвора.

Првостепена пресуда донета је и за тројицу сведока сарадника, па је тако Драшко Вуковић осуђен на осам месеци затвора, Радан Адамовић на десет месеци, а Небојша Јоксовић на пет месеци. Њихова сведочења, као и многобројни други докази, како је наведено у образложењу, били су кључни у доношењу осуђујуће пресуде.

БРОЈКЕ
* 175 година укупно је добило 15 оптужених
* 8 година трајао је овај маратонски процес
* 5 оптужница је било у поступку

Одлуком већа оптужби су ослобођени Милош Николић и Мирко Кнежевић, којима се на терет стављало да су помагали Јоксовићу да се крије. Такође, веће је у односу на оптужене Бобана Стојиљковића и Марка Дабовића донело ослобађајућу пресуду кад је реч о оптужбама да су трговали наркотицима. Међутим, Дабовић је осуђен на годину дана затвора због фалсификовања пасоша, а Стојиљковићу је изречена казна од две и по године због нелегалног поседовања пиштоља.

Изрицању првостепене пресуде није присуствовао Дарко Шарић, који је два сата пре почетка објављивања одлуке доставио суду допис да га не доводе у судницу. Међу публиком нису били ни његови супруга Лана, ни рођени брат Душко.

Председник већа, судија Синиша Петровић је образлажући одлуку коју је донео са двоје колега навео да се ова пресуда разликује од претходне по висини казне, због тога што је примењен закон из 2005. године који је блажи за починиоце. Према њему, запрећена казна за неовлашћену продају наркотика је од пет до 15 година затвора, што значи да је Шарићу и Соковићу изречена максимална казна. Иначе, Тужилаштво је у завршној речи тражило да се суди по новом закону, према којем је запрећена казна и до 40 година робије, колико су они тражили за Шарића. Укидајући прву пресуду, Апелациони суд је оценио да је нижи суд прекршио закон кад није применио блажи закон.

СПОРАЗУМИ ИНТЕРЕСАНТНО је да су од деветорице оптужених, који су са Тужилаштвом за организовани криминал склопили споразуме о признању кривице, а што је суд прихватио, двојица осуђена на по десет и по година затвора. Реч је о Борису Лабану и Милошу Пандрцу. Осталима су изречене казне од четири године до девет и по година затвора.

Судија Петровић је кроз статистичке податке образложио због чега овај поступак траје нешто више од осам година:

- Судило се по пет оптужница. Прва је предата суду у априлу 2010. а последња у октобру 2012. године. У првом моменту било је обухваћено 37 особа, да би у међувремену њих деветоро склопило споразуме о признању кривичног дела. Тројица су добила статус сведока сарадника. Од септембра 2010, кад је почело прво суђење, па до јуна 2015, кад је окончано, одржано је више од 130 главних претреса. Након што је Апелација укинула првостепену пресуду, у септембру 2016. године започело је ново суђење, које је окончано у новембру ове године. За то време заказано је 79 претреса, од којих су 54 одржана, а 25 одложено. Морам да кажем да су одлагања увек била на захтев одбране.

За све време вођења поступка, према речима судије Петровића, изведен је енормно велики број доказа, као ни у једном судском поступку. Међу њима су и они који су на законит начин прибављени из иностранства. Истакао је да списи садрже више десетина хиљада страница.

Марко Дабовић и Бобан Стојиљковић нису криви за трговину кокаина

Према мишљењу већа, доказано је да су Шарић, Соковић, Вујановић и Дудић на територији Србије сковали план о стварању криминалне организације која би се бавила трговином наркотицима. Кокаин изузетне чистоће, како се наводи, набављали су припадници групе у Аргентини и Бразилу, а затим су га прекоокеанским бродовима транспортовали до земаља западне Европе, где су га и путем разгранате мреже препродаваца дистрибуирали. Организатори групе су, како се тврди, са припадницима комуницирали шифрованим порукама. Према ономе што се наводи у оптужницама, прошверцовали су нешто више од пет тона кокаина.

Жалбе на првостепену пресуду, како најављују, Апелационом суду уложиће и Тужилаштво за организовани криминал и одбрана. Шарићев бранилац, адвокат Радослав Баћовић изјавио је по изласку из суднице да је "веће само преписало оптужницу". Оно, по његовом мишљењу, није расправило ниједно спорно питање на које је указала Апелација, наводећи да је само уважило став да је потребно применити блажи закон. Иначе, након што Апелациони суд буде размотрио све жалбе донеће одлуку која ће бити коначна. У опцији је да потврди првостепену пресуду, да је смањи или повећа казну.

Жељко Вујановић (лево), један од организатора, добио 14 година Фото П. Милошевић

НЕМА ОДУЗИМАЊА 47 МИЛИОНА ЕВРА

ОБРАЗЛАЖУЋИ одлуку, судија Синиша Петровић је истакао да веће није прихватило предлог заменика тужиоца за организовани криминал Саше Иванића да се од окривљених одузме 47 милиона евра, колико су, како тврди, зарадили трговином наркотицима. Судија је истакао да тужилаштво ниједном током доказног поступка није предложило извођење ниједног доказа којим би се утврдило колика је корист:

- Све је то остало на нивоу пуке тврдње. Тужилац није образложио на основу које је то математичке операције дошао до цифре од 47 милиона евра.

ПРОДУЖЕН ПРИТВОР ДО ПРАВОСНАЖНОСТИ

ОДЛУКОМ судског већа, Дарку Шарићу је продужен притвор до правоснажности пресуде. Он се у истом налази од марта 2014. године. Неколико пута до сада су његови адвокати предлагали да се он укине уз јемство или електронски надзор, али то није прихваћено. У притвору су још и Петар Обрадовић и Небојша Сретеновић, који су се предали у новембру прошле године. Такође, Милошу Цајићу и Жељку Вујановићу продужен је кућни притвор.