У глуво доба ноћи, око два часа после поноћи, на ауто-путу између Лесковца и Ниша, у близини Печењевца, одвијала се права драма. Возач аутобуса македонских регистарских ознака, који је саобраћао из Битоља за Беч, изгубио је контролу над возилом, које је потом слетело с пута и преврнуло се на бок. Троје македонских држављана је изгубило живот на лицу места, а 32 особе су теже и лакше повређене. Четворо најтеже повређених особа је одмах транспортовано у нишки Клинички центар, док је 28 пацијената превезено у лесковачку Општу болницу и они су ван животне опасности.

- Не знамо шта се тачно десило јер смо спавали. Пробудила ме је вриска успаничених људи. Аутобус се тетурао и нагињао у страну, и тада сам добио ударац у главу. Био сам у шоку. Све се одвијало брзо, око мене се чуло запомагање путника. Видео сам људе крвавих глава, руку и тела, али ми се још увек чини као да сам све то сањао - прича један од повређених младића из Битоља, који је аутобусом кренуо за Беч.

И Исмета Јаворовац, из Велеса, прича да је у аутобусу владала паника, да је свуда наоколо било поломљеног стакла...

- Спавали смо и одједном се зачула вриска. Народ је кукао и запомагао. Настала је гужва, јер су људи покушавали да изађу из аутобуса. А онда су дошли по нас - прича старија жена, која је на пут у Аустрију кренула сама.

Њена сапутница из Куманова, која је такође прошла са лакшим повредама, истиче да су путници били уплашени и да нико не може да опише шта се тачно дешавало. И један од возача је у лесковачкој болници, али он није желео да да изјаву. Међу путницима се налазила и једноипогодишња беба, као и дете од девет година. Они, срећом, нису повређени.

- Најтеже повређени пацијенти имају преломе екстремитета, грудног коша, рамена и повреде стомака. Од 28 особа које смо примили у току ноћи, четири су смештене у интензивну јединицу хируршког одељења, једна је на ортопедији, док су остали са лакшим повредама распоређени на одељења ОРЛ и неурологије. Двадесетак људи већ сада може да буде пуштено на кућно лечење. Један пацијент ће бити упућен у Ниш ради додатне дијагностике, а за једног има назнака да му је напрсла слезина, па је могућа хируршка интервенција. Нико од од њих није животно угрожен - казао је др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу.


ВАНРЕДНО У лесковачкој болници данас било опсадно стање / Фото: И.М.


На лице места, убрзо после несреће, стигле су три екипе лесковачке Хитне помоћи и пет екипа из Ниша, као и ватрогасци из Лесковца, Лебана и Власотинца. Након што су сви путници евакуисани из возила, уз помоћ тешке механизације једног од оближњих приватних предузећа аутобус је враћен на точкове. Испод возила затечена су тела троје људи који нису давали знакове живота. Наводно се ради о мушкарцу и две жене из Македоније чији идентитет још увек није саопштен. Ватрогасци су дуго претраживали ширу околину места несреће како би се искључила могућност да је неко од путника испао из аутобуса и остао у пољу завејан снегом. Тачан узрок несреће биће познат после истраге која је у току, али се претпоставља да се возило кретало брзином која није била усклађена условима на путу. У Лесковцу су до поноћи падале киша и суснежица које су се ледиле при тлу, а после тога је уследио јак снег који је падао скоро до поднева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И : ПРЕВРНУО СЕ АУТОБУС КОД НЕВЕСИЊА: Погинуло двоје, повређено 16 путника


РЕАГОВАЛИ БРЗО И НА ВРЕМЕ

Ово је трећа саобраћајна несрећа с великим бројем повређених људи којима је прва помоћ указана у лесковачкој Општој болници. Осим дежурних екипа, одмах је ангажовано и друго неопходно особље, а деловало се по тријажним приоритетима. Исти случај је био и када се пре неколико година на ауто-путу преврнуо комби са четрдесетак миграната, као и ове године, када је у близини Предејана повређено више од 20 путника аутобуса који се из Македоније враћао у Шид.

Фото: Телеграф /Д. К.