ПОСЛЕ више од четири године, колико траје суђење оптуженима за покушај убиства бизнисмена Милана Бека, процес ће кренути - из почетка. Након неколико вештачења и саслушања бројних сведока, очекивало се да ускоро буде донета и пресуда, али је у четвртак поново одложено рочиште у београдском Вишем суду. Наиме, један члан већа одлази у пензију, те суд формално, мора поново да одржи уводна излагања.

Прочитајте још: НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ПОКУШАЈ УБИСТВА БЕКА: Адровцу коначно ради линк

Александар Здравковић је оптужен као непосредни извршилац покушаја убиства Милана Бека, док се Маја Адровац терети за помагање у овом злочину. Њен супруг, Иван Адровац, налази се у затвору у Цириху, где служи казну од 14 година затвора због више пљачки златара у државама Западне Европе. Суд је први термин за његово саслушање одредио још прошле јесени, да би потом био померен за 24. јануар и то у Специјалном суду у Београду. Разлог је што у Катанићевој нема техничких могућности да се овако нешто изведе.

Прочитајте још: Одложено саслушање Адровца

Наши надлежни органи, тужилаштво и суд, послали су преко Министарства правде Србије, замолницу швајцарским властима за Адровчево саслушање. И одговор је стигао, а у њему и нови захтев. Наиме, наше тужилаштво и суд, опет преко Министарства правде, треба да доставе тамошњим надлежним органима податке о томе на које околности би Иван Адровац требало да буде испитан, у ком предмету, својству...

ОТКРИТИ НАЛОГОДАВЦЕ НА саслушању у тужилаштву, као и касније у суду, Милан Беко је рекао да би Здравковић "могао бити" нападач, али то није могао и да тврди са сигурношћу. С друге стране, Мају Адровац, бизнисмен није препознао као могућег нападача. Ипак, Милан Беко је, како у тужилаштву, тако и када је саслушаван у својству оштећеног пред надлежним судом, јасно тражио да се открију налогодавци, као и прави извршитељи покушаја атентата на њега.

Како је саопштено на суђењу, Министарство правде Србије мора три месеца раније да пошаље Швајцарској све тражене одговоре, односно питања која српски суд и тужилаштво отприлике желе да поставе Адровцу. Тек кад све то буде учињено, како је речено на претресу, очекује се да Адровац да свој исказ у предмету који се води против његове супруге и пријатеља тек у мају. И то, ако уопште буде желео, с обзиром на то да му закон дозвољава да одбије да говори, јер је међу оптуженима његова супруга.

Следећи претрес заказан је за 21. март, а саслушање Ивана Адровца тек за 16. мај! Ако суд ипак успе да саслушање Адровца одржи у мају, за јун су планиране завршне речи тужилаштва и одбране, а потом и изрицање првостепене пресуде.

Подсетимо, Александар Здравковић је оптужен као непосредни извршилац покушаја убиства Милана Бека, у новембру 2014. испред породичне куће, у новобеоградском насељу Сењак, када је бизнисмен тешко рањен. Здравковић је ухапшен у јулу 2016, након што је упуцан у једном градском обрачуну и од тада је у притвору Окружног затвора у Београду. Приликом хоспитализације проверен је његов ДНК на основу којег је и повезан са покушајем убиства бизнисмена.

Полиција на месту рањавања

Маја Адровац се брани са слободе, а терети се за помагање извршиоцима атентата на Бека. Предмет против ње и Здравковића је, након његовог хапшења, спојен у јединствени поступак по налогу Апелационог суда у Београду.

Код Маје Адровац, која је била ухапшена у јулу 2015, нађени су меци и ДНК који су је повезали са нападом на бизнисмена. Али то Вишем суду током првог поступка није био довољан доказ да је осуди за умешаност у покушај убиства, па јој је изрекао ослобађајућу пресуду у јуну 2016. Ту одлуку је, међутим, Апелациони суд укинуо по жалби тужиоца и наложио да јој се поново суди, али сада у истом поступку са Здравковићем.

Обоје, иначе, пред судом од почетка негирају кривицу и учешће у овом кривичном делу, тврдећи да су - невини.