У НАСТАВКУ суђења Артемију Радосављевићу, некадашњем епископу рашко-призренском, данас је пред Вишим судом сведочио Милан Андрић, секретар у Патријаршији. Он је био део стручне комисије која је анализирала документацију, благајне, као и стање на терену, у вези са изведеним грађевинским радовима у манастирима на Косову и Метохији.

Према његовим речима, уз главну комисију те 2011. године коју су чинили епископи и свештеници, у поткомисији с њим, као правним саветником био је Александар Сенић. Овај службеник у Патријаршији, из финансијског одељења, радио је као вештак за грађевинске послове.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОДНЕЛИ РАКИЈУ, ШПОРЕТ И АЛАТ: Полиција расветлила више крађа у Чуругу

- Мој задатак је био да анализирам финансије и документацију Епархије рашко-призренске. Долазили смо у Грачаницу, ништа од папира нисам однео. За сваки од објеката сам правио извештај и давао га Синоду преко председника комисије Амфилохија - објаснио је Андрић.

Данашње суђење обележила је и жива расправа око потребе познавања црквеног права и надлежности у случају захтева за надокнадом штете. Напослетку, сведок је разјаснио да је Синод тај који покреће захтев, као и да је потребна њихова сагласност коју дају надлежној епархији и епископу.

Међу оптуженима су и Артемијев некадашњи секретар Дејан Симеон Виловски, коме се суди у одсуству, одговорно лице из предузећа "Раде Неимар" Предраг Суботички и Јелена Шубаревић. Они се терете за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.