Први сведок сарадник у Србији Љубиша Буха Чуме сутра би требало да пред судом образложи своју молбу за условни отпуст из сремско-митровачког затвора, четири и по месеца пре одслужења пуне казне од четири године и осам месеци затвора.

Трећи основни суд Београду на сутрашњој седници такође ће испитати и представника затвора у Сремској Митровици, чија је служба за третман осуђеника већ доставила мишљење суду.

Какву год одлуку да суд донесе, било да Бухину молбу усваја и одобрава условни отпуст, било да је одбија - и Буха и тужилац имају право жалбе.

То значи да у случају да суд усвоји Бухину молбу за условни отпуст он неће одмах бити пуштен из затвора, већ ће се сачекати реакција тужилаштва, односно протек рока за жалбу.

Буха издржава јединствену казну од четири године и осам месеци затвора пошто су му спојене три затворске казне, а пуна казна му истиче средином јула 2019. До сада није дисциплински кажњаван у затвору.

Он је иначе 29. октобра прошле године повукао молбу за условни отпуст са образложењем да га је преварила управа затвора.

Први услов за превремени отпуст из затвора Буха испуњава пошто је одслужио две трећине казне, док други услов захтева позитивно мишљење управе затвора о владању и будућем понашању.

Према сазнањина Тањуга, Управа затвора није дала негативно мишљење, мада се није ни прецизно изјаснила да ли предлаже да се Буха превремено пусти из затвора, како је то захтевао суд који треба да одлучи о условном отпусту.

Очекује се да ће се Треће основно тужилаштво успротивити пуштању Бухе на условни отпуст, а коначну одлуку ће донети суд.

Буха је ухапшен у новембру 2015. године и од тада је стално у затвору, односно притвору или кућном притвору који му се урачунава у затворску казну.

Осуђен је због више кривичних дела - прикривање краденог ферарија, претње полицајцу и ометање истаге, а на 14 месеци због вређања тужиоца.

Буха је био први сведок сарадник у Србији, и сарађивао је са тужилаштвом у случајевима против припадника "земунског клана" и оптужених за убиство премијера Зорана Ðинђића.