ТРЕЋИ основни суд у Београду на данашњој седници ипак је одбио молбу бившег сведока сарадника Љубише Бухе Чумета да буде пуштен на условни отпуст. Иако се максимално трудио да докаже да је његов захтев оправдан и да треба да буде прихваћен, он је враћен у затвор у Сремској Митровици, четири и по месеца пре одслужења пуне казне од четири године и осам месеци робије. На ову одлуку суда Буха има право да уложи жалбу.

Седница на којој је одлучивано о Бухиној молби почела је данас тачно у подне и трајала је пуна два сата. Чуме је у суд приведен из затвора у Сремској Митровици. О условном отпусту, осим тужилаштва, које се противило превременом пуштању на слободу, мишљење је дао и представник затвора.

Како сазнајемо, Буха је суду доставио лекарску документацију и изјаснио се да је веома болестан и да стога жели да му молба буде одобрена. Суду је рекао да је отац више деце, од којих је једно малолетно, а да бившу супругу не занима како му је. Испричао је да му је добар део гардеробе тесан јер се у затвору угојио и нема више шта пристојно да обуче.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “НОВОСТИ “ САЗНАЈУ: Чуме поднео молбу за условни отпуст

- Надлежни из Завода за извршење кривичних санкција изјаснили су се да у случају Буха није окончана његова ресоцијализација, да он јесте сарађивао, али да још увек има места за напредовање - каже наш извор из суда, што је код Бухе изазвало бес и довело до препирке са службеницом Завода.

Иначе, како наводе надлежни, напредовање му је ограничено самим тим што је у самици, али је он тамо на - сопствени захтев.

Оно што је, у највећој мери определило суд да Буху задржи и даље у затвору јесте мишљење претходног васпитача. Он је у међувремену отпуштен са радног места, а за њега је утврђено да је Чумета повољније оценио без икаквог основа и тако учинио тежу повреду радне обавезе.

ЗАХТЕВ Љубишу Буху доводе у суд, Фото Ало Јошида Масонари

СПОЈЕНЕ КАЗНЕ

ЉУБИША Буха издржава јединствену казну од четири године и осам месеци, а пуна казна му истиче средином јула. До сада није дисциплински кажњаван у затвору. Он је иначе 29. октобра прошле године повукао молбу за условни отпуст са образложењем да га је преварила управа затвора. Први услов за превремени отпуст Буха испуњава пошто је одслужио две трећине казне, док други услов захтева позитивно мишљење управе затвора.

Буха је ухапшен у новембру 2015. Осуђен је због прикривања краденог ферарија, претње полицајцу и ометање истраге, као и због вређања тужиоца.