Полиција у Кикинди поднела је девет захтева за покретање прекршајног поступка против С. К. (39) из Лесковца којег сумњичи да се лажно представљао као хуманитарац и прикупљао добровољне прилоге за болесну децу.

Лесковчанин је протеклих дана обишао више занатских, угоститељских и других радњи у Кикинди и под изговором да прикупља добровољне прилоге у хуманитарне сврхе, за лечење болесне деце, од власника узимао новац, наводно, за те намене. Међутим, осумњичени је новац прикупљао без икаквих доказа у чије име прикупља новац, коме је тачно намењен и без обавештења надлежних органа, пре свега полиције, да ће спроводити такву акцију у Кикинди.

Лесковчанин је на овај начин преварио више угоститеља, фризера, козметичара који су му дали новац, верујући да помажу болесној деци. Акција је трајала све док неко, ипак, није посумњао у намере “хуманитарца” и пријавио полицији, која је С.К. одвела пред судију за прекршаје који му је изрекао новчану казну, далеко већу од суме коју је прикупио лажно се представљајући.

Прочитајте још - Лажни хуманитарци траже новац за болесну децу


- Молимо све грађане да приликом оваквих ситуација, када им непозната лица траже прилоге у хуманитарне или боло које друге сврхе, траже од тих лица документа којима доказују у чије име и за кога организује такве акције и прикупљају новац. Таква лица треба да имају обавештење Полицијске управе да могу да спроводе такву акцију у одређено време у одређеном месту. Саветујемо грађанима да буду опрезни и да пазе коме дају новац – саветују из Полицијске управе Кикинда.