НА суђењу за покушај убиства бизнисмена Милана Бека у новембру 2014, односно помагање у овом кривичном делу, Виши суд у Београду одлучио је да неће путем видео-линка саслушавати Ивана Адровца. Он у швајцарском затвору служи казну од 14 година због више пљачки златара у Западној Европи, а разлог одустајања од његовог исказа су - "нереални услови"!?

Процес против оптужених Александра Здравковића и Маје Адровац, супруге Ивана Адровца, одржан је у згради Специјалног суда због техничких услова за узимање изјаве путем видео-линка. Иако су адвокати одбране инсистирали да Иван треба да буде саслушан, тим пре јер се његово име често помињало у овом поступку, председавајући већа судија Марина Анђелковић је, након одлучивања о овом предлогу, образложила зашто се од тога одустало:Прочитајте још - Случај Беко - из почетка


- Сматрам да нема сврхе да поново од швајцарских власти тражимо саслушање Ивана Адровца и да то треба ставити ван снаге - рекла је судија. - Колико схватам, они имају отпор, траже да потпишемо некакве изјаве да не смемо да обавештавамо јавност о сведочењу, а наш поступак је јаван. Такође, захтевају да се не снима саслушање и да ми не водимо записник, већ да га они воде. Просто, немогуће је да то прихватимо и није у складу са нашим ЗКП-ом. Врхунац је што захтевају и да им доставимо каталог питања и да од њега не одступамо, што није могуће. Не видим начин да ово изведемо и мислим да су нас "откачили".

Адвокати одбране до краја су инсистирали да је неопходно да се прво дефинише статус Ивана Адровца, јер уопште не знамо да ли је осумњичени или сведок.

- Сада сматрам да је његово саслушање неопходно, јер је уведен у предмет - рекао је адвокат Момчило Минић.

Далибор Катанчевић, други бранилац Адровчеве, подсетио је да је вештак за телекомуникације рекао да су она и њен муж причали о атентату на Бека, и да се он зато мора саслушати како би се разрешило шта се заиста догодило.

- Иван Адровац је рекао да жели да сведочи, и верујемо да би одговарао на сва питања - рекао је Катанчевић.

Иван Адровац ,увиђај после покушаја убиства фото П.Митић

Осим овога, суд је одбио и предлог одбране за поновно ДНК вештачење, сматрајући то непотребним.

Бранилац Маје Адровац, адвокат Момчило Минић, тражио је од суда да поново размотри предлог о реконструкцији догађаја, који је како тврди, одбрана предложила још на припремном рочишту. Међутим, суд тврди да таквог предлога није било, те да ће евентуално, на следећем претресу, размотрити све захтеве.


УСКОРО ЗАВРШНЕ РЕЧИ?

СУДИЈА Марина Анђелковић најавила је и да би 27. јуна, за кад је заказан наредни претрес, могло да се крене и са завршним речима пред изрицање пресуде.