Прво основно тужилаштво у Београду поднело је оптужни предлог суду против Иване Бухе, бивше жене првог сведока сарадника Љубише Бухе Чумета, због давања лажног исказа, а почетак суђења јој је заказан за петак, 7. јун.


Оптужним предлогом Ивана Буха се терети да је лажно сведочила на суђењу супругу пред Трећим основним судом, иако је положила заклетву.


Након суђења Буха је осуђен на затворску казну коју још увек издржава у Падинској скели.


Тужилаштво је предложило суду да Ивану Буху прогласи кривом и осуди на условну казну затвора од шест месеци са роком провере од две године.


Главни претрес у овом случају заказан је за 7. јун, потврдила је за Тањуг портпарол Првог основног суда Бојана Станковић.


Тужилаштво у оптужном предлогу тврди да је Ивана Буха, иако свесна да не сме да лаже на суђењу, приликом одговарања на питања одбране, изјавила да никада није написала "нећу те уцењивати", да није потписала потврду од 17. новембра 2014. године да је Љубиша Буха приликоМ боравка у притвору користио лек "лепонеx", да јој две године није давао алиментацију, као и да јој је претио када га је посетила у затвору падинској скели.


Све ове тврдње су према ставу тужилаштва биле СУ неистините и нетачне.


Буха је након тог суђења осуђен на две године и осам месеци затвора због кривичних дела - прикривање краденог ферарија, претње полицајцу и ометање истаге.


ПРОЧИТАЈТЕ И: "Бошко Буха" иде на добош


Касније је осуђен и због претњи тужиоцу.


Буха издржава јединствену казну од четири године и осам месеци затвора пошто су му спојене три затворске казне, а пуна казна му истиче средином јула 2019.


ухапшен у новембру 2015. године и од тада је стално у затвору, односно притвору или кућном притвору који му се урачунава у затворску казну.


Буха је био први сведок сарадник у Србији, и сарађивао је са тужилаштвом у случајевима против припадника "земунског клана" и оптужених за убиство премијера Зорана Ðинђића.