ДРАГОСЛАВ Ј., осумњичен да у понедељак увече испалио више хитаца у своју супругу Теодору Ј. на Новом Београду, није имао забрану приласка у моменту када је пуцао у њу. Како незванично сазнајемо, једномесечна мера забране била је изречена почетком априла и истекла је у мају. У међувремену, Теодора Ј., која је задобила три прострелне ране у грудима, смештена је на одељење интензивне неге Ургентног центра и лекари прате њено стање које је од понедељка вече непромењено. У критичном стању је и Драгослав Ј., који је након рањавања покушао да изврши самоубиство. Лекари се и даље боре за његов живот.

- Теодора Ј. је 30. марта пријавила полицији да ју је супруг тукао и малтретирао. Њему је због тога била изречена хитна мера забране приласка жртви, која је после првих 48 сати продужена на 30 дана - рекли су надлежни из Трећег основног тужилаштва за медије. - Изречену меру забране је он у току трајања поштовао у потпуности. То значи да јој није прилазио и контактирао с њом путем телефона, јер се жртва у том периоду није обраћала полицији или Тужилаштву које би даље реаговало.

Прочитајте још - Бежао од полиције па хтео да се убије, рањена жена и њен бивши супруг и даље критично

Према речима Тужилаштва, када истекне мера забране приласка од 30 дана, постоји могућност да се она продужи за још само 30 дана.

- Жртва се у међувремену обратила суду и поднела је захтев да се изрекне мера коју суд изриче, а која није везана за хитни поступак - објашњава Тужилаштво. - Није исто поступак због извршења кривичног дела или поступак од понављања неког насиља, то су два поступка.

Према незваничним информацијама, Теодори Ј. је након прве пријаве било понуђено да се склони у Сигурну кућу, али је она то одбила. Иселила се из виле у Сурчину, у којој су, поред ње и супруга, живели и његови родитељи и брат, и вратила се код својих. Против Драгослава Ј. у међувремену је поднета и кривична пријава. Требао је да буде саслушан 5. јуна, али је саслушање одложено.

Психолог Александра Јанковић, поводом још једног у низу породичног насиља за мање од месец дана, каже да је све учесталије агресивно понашање како међу одраслим особама, тако и међу децом школског узраста. Додаје да непријављивање насиља на време доводи до тога да је сваки следећи случај све бруталнији и да је важно да сви они који то чине сносе последице за своја дела.

Прочитајте још - ДРАМА У НОВОМ БЕОГРАДУ: Пуцао у супругу, па у себе док им је беба била у колицима

- Тек када буду кажњени и када заиста заврше у затвору, схватиће и имаће свест о томе да такво понашање не може баш тек тако да прође - нагласила је Јанковићева. - У сигурним кућама у Београду тренутно су попуњени сви капацитети, а у њима је све више деце. Има жена које када се одваже да напусте насилника немају где, али и оних које страхују за свој живот и живот своје деце па им родитељски дом није сигурно место за заштиту, већ уточиште пронађу у Сигурној кући.

У Србији је, како каже, доста урађено када је у питању законска регулатива, али да ипак недостају едукација и кампања за подршку жртвама.

ПРВА ПРОЦЕНА

Прву процену даје полицајац који је задужен за поступање у насиљу у породици. Он сам изриче хитну меру на 48 часова, након тога реагује тужилаштво, па се после процењује да ли има места да се предложи притвор или не.

Фото И. Маринковић