КРУШЕВАЦ - ОСНОВНИ суд у Брусу поднео је захтев за преношење месне надлежности Врховном касационом суду у Београду, који треба да одлучи о евентуалном измештању суђења у случају Милутина Јеличића-Јутке, коме се у Брусу суди по оптужбама за полно узнемиравање и недозвољене полне радње, потврдио је за “Новости” Боривоје Боровић, правни заступник оштећене Марије Лукић.


На последњем суђењу 27.маја, изузеће поступајућег судије Младена Типсаревића, Боровић је сугерисао тужиоцу из Крушевца,који се изјаснио да оставља суду да одлучи по том питању.


- Председница суда је одредила уместо Типсаревића, судију Светлану Радојковић, којом сам се обратио писаним путем са молбом,односно захтевом да закаже главни претрес и понудио термине, који одговарају оштећеној и мени као адвокату - наводи за “Новости” адвокат Боривоје Боровић.


Прочитајте још: СУЂЕЊЕ ЈУТКИ: Захтеви за изузећа померили саслушање


- Данас сам добио допис који потписује судија Радојковић у којем ме обавештава да је “од стране суда у Брусу, поднет захтев за преношење месне надлежности Врховном касационом суду у Београду”, те ће е”вентуални главни претрес бити заказан по добијању одлуке Врховног касационог суда”.


То значи,додаје Боровић, да и “они желе да се измести суђење из Бруса, као што смо и ми тражили” и да суд у Београду одреди неки други на територији Србије.


- Ово значи или се суд уплашио притиска или је одлучио да не трпи притиске - сматра Боровић, додајући да из обраћања бруског суда вишој инстанци произилази да регуларно суђење у Брусу није могуће и наводи да постоји ниједан разлог да Врховни касациони суд одбије захтев из Бруса.-Очекујем да се суђење измести и да поступак крене без траума, где ће остали сведоци и сведокиње сведочити о Јуткиним потезима према њима.


Случај "Јеличић", који је од марта 2018.године подразумевао пријаву полиције у Крушевцу и то у случају седам оштећених, те поступање Основног јавног тужилаштва у Крушевцу и подношење оптужног предлога само у случају Марије Лукић пред Основном судом у Брусу, судски наставак добио је овог фебруара.


Рочишта су одлагана више пута, а Скупштина општине је касније усвојила Јуткину оставку. Испред Основног суда у Брусу је крајем маја владала навијачка атмосфера,са паролама, пиштаљкама,бубњевима,а међу “навијачима” су били представници актуелног општинског руководства, Јеличићева породица, представници више невладиних организација. Дошло је и до физичког инцидента.


ОДБРАНА


АДВОКАТИ Милутина Јеличића оценили су раније да се против њиховог клијента води политички процес, као и да је Јутка жртва нечијих политичких амбиција. Бивши председник општине све време негира кривицу.