Виши суд у Београду ослободио је бившег америчког маринца, припадника елитне јединице "фоке" Данијела Дејвида Корберта, од оптужби за недозвољено држање пиштоља са избрисаним регистарским бројем због недостатка доказа.


Такође му је укинуо притвор у којем је од хапшења 31. јануара прошле године, па би у току дана требало да изађе из Окружног затвора у Београду.


Међутим, у истом овом случају тројица Београђана су осуђени.


Ненад Павлица, који је од хапшења у притвору, који му се урачунава у казну осуђен је на две године и месец дана затвора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Америчка 'фока': Тражио сам камагру, пиштољ нисам


Њему је притвор данас укинут и биће замењен мером забране напуштања стана - кућним притвором.


Никола Вучељић, који се бранио са слободе осуђен је на девет месеци затвора и на новачану казну од 100.000 динара.


Никола Адрашевић је осуђен на условну казну затвора од шест месеци са роком провере од три године због недозвољеног држања дроге.


Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво и одбрана имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду.


На почетку суђења у јануару, сва четворица оптужених су негирали наводе оптужнице и изнели своје верзије догађаја од децембра 2017. и јанура 2018. године, пре него што су ухапшени, 31. јануара прошле године.


У детаљној одбани, Корбет је навео да од оптужених познаје само Вучељића, којег је упознао крајем 2017. преко заједничких девојака.


Негирао је везу са спорним пиштољем без броја, наводећи да је он Вучељића тражио да му набави камагру. Корбет је ухапшен 31. јануара 2018. у Вучељичевом стану, где је пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.


Терети се, као и остала тројица оптужених, за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, за које је запрећена казна затвора до 12 година.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Америчка "фока" ухапшена у Србији


За Корбета су медији пренели да је запослен у фирми "Рејвен милитари", чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.


Био је припадник Тима 6, елитне јединице америчких маринаца познате као "фоке", а недавно су се и амерички медији бавили овим случајем против њега.


Припадници "фока" спроводе тајне антитерористичке операције, има их око стотинак, а база им се налази у Дем Неку, у Вирџнији, и познати су као морнаричка група за специјалне ратне операције (ДЕВГРУ).


Поред осталог, лоцирали су и убили вођу Ал каиде Осаму бин Ладена, 2011. године у Пакистану.