ПРИПРЕМНО рочиште пред суђење петорици полицијских службеника који се сумњиче за пропусте у обезбеђењу током и после митинга "Косово је Србија" 2008. године, када је запаљена Амбасада САД у Београду, заказано је за следећи четвртак, 11. јул. У овој фази поступка, одбрана и тужилаштво ће истаћи који ће докази бити извођени током суђења, а оптужени ће се кратко изјаснити о кривици.

После припремног рочишта, Виши суд ће заказати почетак главног претреса, на којем ће окривљени моћи детаљније да изнесу своју одбрану. За тешко дело против опште сигурности оптужени су Младен Курибак, Слободан Вуколић, Стеван Бјелић, Зоран Рашковић и Бојан Марковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Награђени полицајци за успешну акцију у Патријаршији

Они су, поред овог кривичног дела, првобитно били оптужени и за злоупотребу службеног положаја. Међутим, почетком ове године суд је закључио да нема места оптужби за то кривично дело и у том делу оптужницу није потврдио.

Апелациони суд у Београду је, након поновљеног суђења, ове године правоснажно ослободио седморицу оптужених младића за бацање каменица на Амбасаду САД, односно - изазивање опште опасности.

Штета на Амбасади САД била је укупно 900.000 долара, али Амбасада није тражила одштету. Нико од оптужених није довођен у везу са смрћу Зорана Вујовића који је изгорео у том пожару у згради амбасаде.


ВРАЋАЊЕ ОПТУЖНИЦЕ

Одлука о потврђивању отпужнице је донета након годину дана допуне истраге, спроведене по налогу Вишег суда. У јануару 2018. године прва оптужница била је враћена тужилаштву на допуну ради бољег разјашњења ствари. Она је подигнута 20. априла 2017. године, после вишегодишње истраге о полицијским пропустима током и након протеста "Косово је Србија".