У ОПЕРАТИВНОЈ акцији "Уникат" инспектори МУП РС открили су у Бањалуци две лабораторије за узгој генетски модификоване марихуане сканк, у којима је затечено око 1.000 стабљика те дроге, које у сировом стању теже око једну тоне. Како је потврђено "Новостима", у акцији су ухапшени Ненад Д., Деан Ђ., Данијел Т. и Санел Ш. из Бањалуке. Санел Ш. је означен, како се сумња, као вођа криминалне групе која се наводно бавила узгојем сканка и међународном трговином.

Лабораторије су откривене у приватном стану у Бањалуци, као и у хали у Трну код Лакташа, чији је власник Љубиша Буцо Крагуљ, некадашњи кандидат за градоначелника Бањалуке и власник Биг радија. У полицији појашњавају да Крагуљ нема никакве везе с ухапшеном групом, те да је халу изнајмио осумњиченима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Откривена лабораторија за узгој сканка

Мирна Миљановић, начелник Одељења за односе с јавношћу МУП РС, каже да је акција "Уникат" резултат вишемесечног рада Управе за организовани и тешки криминалитет МУП РС.

- У акцији су откривене две лабораторије за узгој сканка и ухапшене су четири особе. Они се сумњиче да су као чланови међународне организоване криминалне групе извршили кривично дело неовлашћена производња и промет дроге. Сканк су узгајали у Бањалуци и даље га дистриубирали према земљама Европске уније - рекла је Миљановићева.

Савремена лабораторија за узгој сканка / Фото МУП РС

Према њеним речима, једна од лабораторија имала је велики капацитет и спада у једну од највећих које је полиција открила у последњих неколико година. Верује се да су у њу уложена и значајна средства, јер је била опремљена савременом опремом попут УВ лампи, које симулирају сунчеву светлост, имала је систем за наводњавање, грејање, вентилацију...

- У току је демонтажа обе лабораторије за вештачки узгој сканка, након чега ће бити извршено вагање пронађене дроге. Процене с терена указују да се у њима налазило око 1.000 стабљика индијске конопље - појаснила је Миљановићева.

Она каже да је у претресима код осумњиченог С. Ш. пронађена и аутоматска пушка, мања количина експлозива, као и одређени фалсификовани документи. Због тога се он сумњичи и за недозвољено поседовање оружја и фалсификовање исправа.

- Осумњичени ће бити предати Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци на даље поступање. Реч је о организованој групи од међународног значаја. Осумњичени су одраније познати не само полицији РС, него и полицајама у земљама региона, а двојица имају и "међународни досије" - истакла је Миљановићева.

Хапшење осумњичених / Фото МУП РС


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Пали" са 200 кг сканка у Билећи!

КРАГУЉ: ХАЛУ ИЗНАЈМИЛА АГЕНЦИЈА

ЉУБИША Крагуљ, власник хале у Трну, за "Новости" каже да је шокиран што су поједини медији у први план ставили њега, а не осумњичене.

- Доведен сам у контекст нечега с чиме апсолутно немам никакве везе. Халу сам изнајмио у фебруару и то не лично, већ преко агенције за некретнине, о чему поседујем уговор. Од тада у хали нисам био. Ухапшене особе не познајем, али сам помогао полицији у препознавању једног од осумњичених - рекао је Крагуљ.