ТАЧАН узрок несреће спортског авиона "злин 526Ф" код аеродрома "Ечка" у Банату, у којој је погинуо пилот, председник аероклуба из Зрењанина и ваздухопловни ентузијаста Владимир Булат (47), требало би да буде познат следеће недеље, пошто у склопу истраге буду завршена потребна вештачења делова олупине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ово је пилот Владимир Булат, који је погинуо у паду авиона код Зрењанина (ФОТО)

Засада нема одговора да ли је трагедију изазвао квар на мотору летелице или грешка пилота. Неспорно је да је Булат имао велико искуство у најсложенијим врстама летења, као и да је свој "злин" познавао "у шраф". Настрадали пилот био је међу најбољим српским пилотима специјализованим за акробатско летење и имао је звање инструктора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Искусни пилот настрадао у паду спортског авиона

На вест о Булатовој смрти реаговао је у петак велики број његових пријатеља са којима је делио страст ка висинама. Опраштајући се од њега, сви наглашавају његову огромну енергију и љубав према авионима и небу.

- Булат је имао озбиљне планове, хиљаде озбиљних планова. Често сте од њега могли чути: "Не сме да умре ова врста летења, ево, ја ћу платити школовање неком клинцу, не мора ништа да плати, нека само дође да лети, ја ћу га научити." Очаран, готово заражен давним летачким временима, имао је велике планове за аеродром "Ечка", као и за домаћу авијацију - овим речима опростио се од настрадалог пилота портал "Танго сикс".

На месту несреће, дописник "Новости" срео је петнаестогодишњег љубитеља летења из околине Зрењанина. С правом је Булата сматрао искреним пријатељем, са којим је делио исту пасију - љубав према летењу.

- Живим у Ечки и свакодневно долазим на аеродром, сви пилоти ме знају. Једном сам чак и летео. Влада је знао да се плашим акробатског летења и инсистирао је да ме провоза у свом "злину". То се, међутим, никада неће десити - детиње искрено испричао је дечак из Ечке.

Пилот Владимир Булат Фото Facebook


Владимир Булат погинуо је у четвртак ујутру у рејону аеродрома "Ечка", када је његов "злин" из засад непознатих разлога окренуо нос ка тлу и зарио се дубоко у ораницу. Увиђај је трајао готово цео дан, а поједини склопови летелице однети су на даљу експертизу.

УВЕК МАКСИМАЛНА СТАБИЛНОСТ

АКРОБАТСКИ пилоти морају имати перфектан здравствени статус и у авион седати максимално психички и физички спремни. Највећи број несрећа догађа се се управо због великог оптерећења током лета, услед чега може доћи до опструкције функција рада срца и дисања, што доводи до губитка свести - кажу искусни пилоти, који су се у четвртак окупили на аеродрому "Ечка", како би одали почаст првом човеку зрењанинског аероклуба.