Двогодишња девојчица преминула је у петак ујутро у Здравственом центру у Сурдулици након што јој је синоћ позлило на Власинском језеру, али су родитељи морали сами да је транспортују до најближе здравствене установе јер су лекари хитне помоћи рекли да не могу да дођу на лице места.


Како је речено новинарима портала Југмедиа у ЗЦ Сурдулица, и поред напора лекара, девојчица је изгубила борбу са животом, а узрок смрти ће утврдити обдукција.


Како преносе, након што је девојчици позлило, родитељи су позвали Хитну помоћ у Црној Трави где им је речено да не могу да изађу на терен, док им је у Сурдулици у овој служби препоручено да сами транспортују девојчицу до најближе амбуланте јер "тренутно немају возило које би могли да пошаљу".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗАКАШЉАЛА СЕ И КРВ ЈЕ КРЕНУЛА: Девојчица (7) из Београда преминула шест дана после операције крајника


У Здравственом центру у Сурдулици кратко је потврђено за портал "Југмедиа" да је двогодишња девојчица преминула, уз обећање да ће их директор ове здравствене установе контактирати.


Директорка Дома здравља у Власотинцу докторка Милена Станковић Митровић каже да лекар Хитне помоћи из Црне Траве није могао да изађе на терен јер је морао да испоштује званичну процедуру.


- Тачно је да Служба хитне помоћи нема санитетско возило у које могу да ставе кисеоник, али имају возило са носилом којим могу да транспортују пацијента. Међутим, доктор, који је ноћас био у смени, радио је сам. Он као једини лекар не сме да напусти Дом здравља. Постоје ту законске нормативе које заиста морају да се испоштују. Јесте да је Црна Трава територијално близу Власинском језеру и наравно да када је овако нешто у питању, ту нема говора, мора да се реагује. Лекар је највероватније саветовао да се дете довезе до прве амбуланте. Могуће да је лекар, иначе, морам да кажем, са дугогодишњим искуством и јако привржен свом послу, поменуо да немају кисеоник, али није у томе проблем. Он је само поштовао процедуру - наводи Станковић Митровић.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТУГА У ВРАЊУ: Слепа и непокретна бака Љубица поред шесторо деце умрла напуштена и сама


Она додаје да Црна Трава заправо нема Службу хитне помоћи, али да лекари, који су иначе "у мањку" увек реагују када су овакви случајеви у питању.


- Проблем је у томе што Власинско језеро територијално припада Сурдулици, па тако и здравствене услуге, али је географски ближе Црној Трави, Власотинцу, па и Лесковцу. У таквим критичким моментима људи се одлучују да се запуте пре у Лесковац него у Сурдулицу. Да не причам о томе што сама Црна Трава има проблем са бројем лекара и што тамошње становништво опслужује 0,8 лекара по глави становника - истиче она.


На самом Власинском језеру, које је један од највећих туристичких центара на југу Србије, постоји само једна амбуланта, али не постоји здравствена служба са 24-часовним радним временом.

(blic.rs)