ЗБОГ попуштања вентила на цистерни у власништву фирме "Петрол ЛПГ", којом се транспортује течни нафтни гас, дошло је до цурења у смедеревској железничкој станици. Упркос тврдњама надлежних да није било веће опасности, овај инцидент је узнемирио житеље града на Дунаву.

Јер, Смедеревцима који су 15. августа изјутра намеравали да проштају овдашњом трвђавом, то није било дозвољено зато што је Железничка станица - која се налази на улазу у утврђење - била "привремено затворена".

Јована М. каже да јој је цивил који се представио као полицајац рекао да се вратим одакле сам дошла, јер цури гас...

Сличне објаве на друштвеним мрежама, међутим, нису биле довољан повод за обраћање било кога од надлежних!

Ипак, у Министарству унутрашњих послова нам је потврђено да су ватрогасно-спасилачке екипе из Смедерева 15. августа, нешто пре девет сати ујуто, добиле дојаву о цурењу гаса, па су се обреле на терену.

- Установљено је да проблем постоји на једној од укупно 12 вагон-цистерни у склопу композиције. Попуштање вентила за истакање је довело до цурења течног нафтног гаса, па је он затегнут и обавештени су надлежни из фирме ЛПГ. Они су одвезли цистерну у складиште, на претакање - каже помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сeктора за ванредне ситуације МУП Саша Ранчић.

Уз напомену да је било ангаживано петоро припадника СВС са два ватрогасна возила, те да је интервенција трајала око 90 минута, сазнајемо да није било опасности по грађане.

Иначе, у Смедереву се налази центар за складиштење ТНГ за читаву Југоисточну Европу, а цистерне са гасом се царине управо у рејону Железничке станице.

Пре неколико година је, подсетимо, избегнута катастрофа када је дошло до пожара у напуштеним станичним вагонима, који су били у близини цистерни са гасом. Тада је борба са ватреном стихијом потрејала више сати - уз константни ризик да ће и најмања неконтролисана варница довести до експлозије...


ПРОЧИТАЈТЕ И:СКАНДАЛ: Цурео гас из цистерне на железничкој станици у Смедереву; Надлежни тврде - нема опасности по безбедност грађанаУпркос срећном епилогу, инспекција Групе за надзор транспорта опасног терета при Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је установила да фирма "ЛПГ петрол" није обезбедила да се пријем опасног терета на индустријски колосек обавља са што мање задржавања. Иако је потом поступак преузимања цистерни убрзан, још се дешава да цистерне стоје дуже него што је неопхподно.

Штавише, с обзиром на то да се - осим друмским и речним коридором - транспорт опасног терета обавља и колосеком кроз центар Смедерева, до складишта на Дунаву, није реткост да вагон-цистерне сатима стоје поред парка у којем се играју деца. Међутим, из фирме "Петрол ЛПГ" тврде да је транспорт потпуно безбедан, баш како и само складиште.


СУМЊА

ОТВАРАЊЕ смедеревског терминала за снабдевање течним нафтним гасом, капацитета 3.000 кубних метара у 20 резервоара, су пратиле многе контроверзе. Због сумње у незаконитости процедура, поднето је више кривичних пријава и обављено чак 150 инспекцијских надзора складишта на Дунаву.