БУРИЋИ са отпадом, за који се сумња да је опасан, поново су откривени у Србији! Овај пут, у кругу фабрике "МГ Сербијен", у Баљевцу код Рашке, некадашњег гиганта у производњи металног магнезијума, који је дуго носио име "Бела стена". Засад су пронађена и ископана два бурета, на дубини од два метра и урађено је узорковање. За три недеље очекује се да ће из Института у Винчи бити потврђен и садржај закопане буради.

Ископавање сумњивог отпада започето је по налогу Драгице Росић, основног тужиоца у Рашкој, а, према незваничним информацијама, све је почело на основу захтева житеља Баљевца и околних села. Они већ годинама страхују да их одатле трују опасним материјама, као и да су изложени отровним гасовима који се свакодневно испуштају из ове топионице.

- Предмет истраживања тренутно су две локације површине око 30 метара квадратних и до сада су пронађена и ископана два бурета - испричала је Росићева. - Не знамо још да ли се ради о отровним садржајима. Ископавању су присуствовали и представници МУП, ватрогасци и људи из фирме која је специјализована за оваква ископавања. Претраживање и ископавање ће бити настављено и наредних дана. Не знамо ни да ли је садржај бурета стигао до Ибра, нити да ли се излио по околним имањима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Покренута истрага због закопаног отпада код Рашке

Према речима мештана из Баљевца, њихове невоље почеле су 2005. године, када је топионица приватизована, јер је почео да се претапа свакакав отпад, који се довози са разних страна.

- Рудник је некада хранио пола општине Рашка и у то време топионица је загађивала Баљевац, али тада нико није томе поклањао посебну пажњу - испричали су нам мештани овог села. - На нове газде више пута смо се жалили надлежним инспекцијама и тражили заштиту, али није вредело. Чак ни када је 2007. године Министарство за заштиту животне средине донело одлуку да се фабрика затвори, топионица је наставила нормално да ради. Овде мало ко зна и чија је фирма "МГ Сербијен".

У фирми "МГ Сербијен" јуче нису желели да коментаришу закопану бурад са отпадом. Како су нам рекли, директор је са инспекцијом и не може да прича.Према речима Филипа Радовића, директора Агенције за заштиту животне средине, опасан отпад је добар бизнис и то је разлог због чега га многи злоупотребљавају.

- Због недостатка капацитета за третман опасни отпад се гомила, а онда се појаве несавесни појединци, који кажу да ће они то да збрину, а заправо га закопају негде - казао је Радовић. - То мора да се третира или извезе у земље где постоји одговарајући третман.

ИНДУСТРИЈСКА ЗАГАЂЕНОСТ

БАЉЕВАЦ на Ибру, својевремено је важио за пример индустријске загађености, јер су у њему осим "Беле стене" и Ибарских рудника, радили и Рудник азбеста у Корлаћу, Фабрика стаклене вуне "Етекс" и фабрика металне столарије "Секо". На територији Баљевца откривене су и огромне резерве руда бора, базалта, доломита за које су били заинтересовани и странци.