ВЕСТ да су у кругу предузећа за производњу и рециклажу магнезијума "МГ Сербијан" у Баљевцу код Рашке нађена бурад сумњивог садржаја, поново је узнемирила овдашње мештане. Ово није први пут, кажу нам, да се покреће истрага о сумњивим товарима који нарочито викендом, и то ноћу, стижу у круг некадашње дирекције рудника магнезијума "Бела" стена, који је приватизован двехиљадитих. Од тада овдашњи људи муку муче са гасовима и димом који их гуши, и сви сведоче да су им затрована језера и потоци, па у њима више нема ни риба ни жаба, а ни птице не прилазе. Наводе да су се годинама обраћали инспекцијама, од општинског до републичког нивоа, али до сада је једини одговор био - ћутање и смена инспектора који су из Краљева, Новог Пазара и Београда долазили да истраже проблем на који су очајнички указивали. Отћутало се чак и онда када су пописали да је током 2010. године у Баљевцу умрло више од 30 људи. Сви од канцера.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отровни бурићи закопани у кругу фабрике?

- Ови товари су најпре стизали дању у бурадима са јасном мртвачком главом на њима, после ноћима у огромним кесама за отпад, а последњих дана у контејнерима по од 20 тона на шлеперима - испричали су људи јуче у Баљевцу репортерима "Новости". - Ми не знамо шта је у тим контејнерима, али смо све сликали. А, верујте, када почне то спаљивање, осећај је као да потпуно нестане ваздуха, као кад рибе избаците на суво.

Признају, ипак, колико их је узнемирила вест, а помало их је и - охрабрила. Надају се да ће се коначно одгонетнути шта се то све ради, производи и рециклира, надомак њихових кућа.

ЗАБРАЊЕНО ЗА НОВИНАРЕ

РЕПОРТЕРИ "Новости" су јуче удаљени из круга предузећа и били су принуђени да полицији дају личне податке. А директор је одбио разговор, док су инспектори, неки заштићени гас-маскама, очигледно узимали узорке земљишта у којем су била бурад. Током рада инспекције, испред хале су дежурали полиција, Хитна помоћ и ватрогасци.