ДАВОР Пернић (35), осумњичен за четвороструко убиство у селу Ваља Вратне код Неготина, признао је истражним органима да је сам направио пригушиваче за своја оружја којима је починио злочин.

Он се терети да је 7. августа пре подне хладнокрвно убио Рају Казимировића (72), његову мајку Драгицу (93), сестру Љубинку Оприкић (76) и сестричину Драгану Јозељић (53) на њиховом салашу у месту Ваља Вратне, на тромеђи Јабуковца, Вратне и Уровице. Будући да је и у селу познат као врсни механичар, пригушиваче је направио лако и брзо, од материјала које је већ имао, а наводно гледајући туторијале на интернету.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ОТАЦ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА МАСАКР: Мој син је одличан снајпериста, али верујем да није крив

Убица је признао и од кога је купио пиштољ и пушку којим су почињена убиства, али и остало оружје које је пронађено закопано у багремару салаша на којем је живео његов отац Славиша Пернић.

Аутоматски пиштољ "шкорпион" и полуаутоматску малокалибарску пушку, које су коришћене у злочину, као и две малокалибарске пушке, једну полуаутоматску и једну гасну пушку, Давор је навео да је купио од двојице мештана Јабуковца. Ови његови наводи се проверавају, и уколико се потврде, против тих особа ће бити поднете кривичне пријаве.

- До најситнијих детаља, смирен, без трунке нервозе, описао је своје мотиве да почини овај монструозни злочин - испричао нам је извор близак истрази. - Рекао је да је то учинио из страха да га не идентификују, иако је на Рајин салаш дошао маскиран, са фантомком на глави и у рукавицама, како не би оставио никакве трагове.


Све је то, тврдио је Пернић пред истражним органима, учинио да помогне жени са којом се месецима дописивао на друштвеним мрежама јер болује од карцинома грлића материце. Наводно му се она пожалила да јој супруг, који ради у иностранству, не даје новац, па је решио да јој помогне. Када му се једном приликом пожалила телефоном да је неко малтретира, једном човеку је, причају мештани, пуцао у ногу, у намери да га застраши, а овај, будући да је живео код таста у кући, то није смео да пријави. Верује се и да ће сви ови наводи такође бити проверени. Ипак, многи у Јабуковцу сумњају у причу, па и Даворови најближи, да је уопште био са неком девојком у вези.

Давор је, иначе, Рају Казимировића означио као човека који има пара, јер је "циција и штедљив човек". И сам је чуо приче о томе како је Раја недавно питао где да замени банкноте од по 500 евра, јер је мислио да ће ускоро бити неважеће. Добро су му биле познате и друге приче о Рајиној штедљивости, од оне како је најмодернији трактор купио за кеш, па до тога да је чак и новац подигао из банке јер је камата била ниска. Знао је и где живи, будући да је Јабуковчанин. Тако је на његов салаш и пошао с намером да од Рајине мајке Драгице, жене у десетој деценији, изнуди новац.


Међутим, изненадиле су га гошће из Немачке, за које у селу није чуо да су дошле. Наводно је у јутарњим сатима, док је Раја био на њиви, ушао у двориште Казимировића, али га је, наводно, Рајина сестра појурила секиром. У првом тренутку је побегао, али се вратио, наводно из страха да га не идентификују. Драгицу је, како се сумња, убио прву, са два метка у главу, а потом и њену унуку Драгану Јозељић, на исти начин. Љубинка је усмрћена хицем у пределу усана.


Како је Давор испричао пред тужиоцем, након убиства жена ушао је у кућу и у соби, у којој је на брзину направио летимичну преметачину, пронашао 200 евра, а у горњој кући око 36.000 динара. Иако мештани верују да је Раја имао у штеку већу количину новца, у торби у кући пронађено је 8.000 евра, а у ташнама мајке и ћерке, Љубинке и Драгане, још 2.000 евра, што Давор није видео, јер је журио да побегне. Рају је убио последњег, када се вратио са њиве са балама сена. У њега је "сасуо" четири метка, а петим га је "оверио", јер му се учинило да "мрда".ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ОТАЦ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА ЧЕТВОРОСТРУКО УБИСТВО: У нашем багрењаку су ископали оружје, нисам могао да верујем да та гомила припада мом сину

Својим жртвама је покрио лица, јер му је, како је рекао, било гадно га их гледа, а по повратку с места злочина дуго је повраћао. Редовно је пратио и вести у медијима о убиствима, а наводно и коментарисао да није баш све онако како медији јављају. Очекује се да ће Више јавно тужилаштво за овај злочин тражити казну од максималних 40 година затвора, будући да казна доживотног затвора ступа на снагу тек од 1. децембра. Иначе, Давор П. се води као неосуђиван, јер му је казна коју је добио због принуде 2004. избрисана из казнене евиденције.


ПСИХИЈАТРИЈСКА ПРОВЕРА

УБИЦА ће бити послат на психијатријско вештачење. Ту би требало да се утврде "психичко стање и психички однос према предузетим радњама и оствареним последицама".


БАЛИСТИЧКО ВЕШТАЧЕЊЕ

ИСТИНИТОСТ Даворовог признања у вези са оружјем којим је извршио ово четвороструко убиство требало би да ускоро потврди балистичко вештачење, будући да је ископано оружје послато на анализу.