У Вишем суду у Београду данас је због промене судије испочетка кренуло суђење двојици полицајаца, осумњичених за одавање службене тајне у вези са њиховим активностима приликом посете тадашњег премијера Србије Александра Вучића Поточарима, БИХ, у јулу 2015. године, када је био нападнут.

Међутим, како је раније добио позив да сведочи, директор полиције Владимир Ребић данас се одазвао позиву и дошао у суд, али није саслушан јер је нови судија одлучио да се на данашњем суђењу одрже уводна излагања тужилаштва и одбране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БРУТАЛНОСТ У НОВОМ КНЕЖЕВЦУ: Шутирали познаника до смрти

Ребић треба да сведочи на предлог бранилаца оптужених Милана Думановић и Младена Трбовића који се терете за кривично дело одавање службене тајне.

Суд није одлучио када ће директор полиције добити нови позив за сведочење, као ни о другим предлозима одбране која је данас тражила да се непосредно пред новим судијом поново испитају сви већ саслушани сведоци.

Нови судија је прихватио предлог тужилаштва да се суђење одвија без присуства јавности због тајности података који представљају службену тајну, а биће изношени током суђења и одржао на снази претходно решење о искључењу јавности.

Суђење је првобитно почело у мају прошле године, а искључена је јавност из разлога "националне безбедности и оправданог интереса у демократском друштву".

Суд, међутим, може у току поступка да преиспита своју одлуку и евентуално отвори поступак за јавност, али ће пресуду свакако саопштити јавно.

Следеће суђење иза затворених врата треба да се одржи 25. новембра.

У овом случају суди се полицајцима Милану Думановићу и Младену Трбовићу који се терете за кривично дело одавање службене тајне.

Били су ухапшени 31. децембра 2016, а 7. фебруара су пуштени да се бране са слободе.

Детаљи оптужнице нису још јавно саопштени, а према писању неких медија, сумња се да су Трбовић и Думановић у изјавама за Ал Џазиру Балканс 11. октобра навели да су као полицијски службеници, по усменом наређењу старешина, без легитимација и наоружања, послати на тајни задатак у Поточаре, 11. јула 2015. године када се догодио напад на српског премијера.