ЧАК четири и по сата трајао је главни претрес пред Вишим судом у Крушевцу у случају инцидента који се одиграо уочи опозиционог скупа Савеза за Србију у МЗ “Расадник” 23.новембра прошле године,када су повређени Борко Стефановић у то време лидер Левице Србије и активиста Бобан Јовановић, као и полицијски службеник Дејан Палибрк,који је обезбеђивао окупљање.

Оптужени за кривично дело насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу, Милош Шапоњић(38), Марко Живковић(30) и Данијел Гмијовић(30)негирали су кривично дело, а Шапоњић је негирао и кривично дело -напад на службено лице.

-Пролазио сам колима ту, живим неких 200 метара од тог места, видео сам гужву,препознао Гмијовића, који је брат мог доброг пријатеља и кренуо сам да му помогнем,био је у неком полуклечећем положају-рекао је у изјави оптужени Милош Шапоњић,који је први пут рекао и да је на лицу места видео оптуженог Живковића.-Извлачио сам га(Гмијовића), имао је отеклину на лицу. Није хтео да крене са мном у хитну помоћ, на чему сам инстистирао, и одвојили смо се.

Оптужени Марко Живковић је испричао како се код МЗ “Расадник” нашао, јер је био у шетњи са оптуженим Гмијовићем, а да је заједно са Шапоњићем извлачио Гмијовића из метежа.Сви су негирали да су имали сазнања да се на том месту одржавао политички скуп. Оштећени Борко Стефановић, међутим, изјавио је пред судом и у обраћању новинарима, да је у питању био покушај убиства или убиство у покушају,као и да има примедбе на дефинисање кривичног дела.

Пред судом је изјавио како је видео тројицу оптужених када је прилазио МЗ, да је помислио да су дошли на трибину и да им се обратио речима “Добро вече момци,како сте”. После пар тренутака, задобио је, наводи, ударац у потиљак, услед чега је изгубио свест на око 30 секунди. Потом је, износи, кренуо да му помаже Јовановић, који је био у јако тешком стању.

Прочитајте још: НАПАД НА БОРКА СТЕФАНОВИЋА: Оптужница против три особе

- Оптужени су наставили да се бране на начин да говоре да смо се ми сами тукли, а да су они дошли ту да помогну да се ми сами не тучемо, што је велика срамота и брука, али оптужени има права да се брани како хоће, па и да лаже-рекао је новинарима оштећени Борко Стефановић, додајући, између осталог, да је срамота што су оптужени на слободи, док је узбуњивач Александар Обрадовић у кућном притвору.

Пред судијским већем саслушан је и оштећени Бобан Јовановић који је изменио исказ из истраге, и сада додао да је видео како Шапоњић удара Стефановића, док је њега, како тврди, повредио Гмијовић.Напоменуо је да је током истраге изоставио неке ствари, из страха да се нешто горе не догоди њему или његовој породици, а напоменуо да је задобио и тешку повреду вилице и зуба.

-Оптужени су дали одбране, чули смо све оштећене осим Дејана Палибрка, који ће следећег пута дати свој исказ,то није било могуће данас због завршетка радног времена-рекла је адвокат Јоаван Вучковић-Пејчић, која брани сву тројицу оптужених.- Оштећени јесте променио исказ, сви сте ви то чули, суд ће оценити то у склопу свих осталих доказа. Наредно суђење заказано је за 3.децембар.

МОТИВ НИЈЕ БИО МАТЕРИЈАЛНЕ ПРИРОДЕ

НОВИ пуномоћник оштећених Борка Стефановића и Бобана Јовановића, адвокат Владимир Тодорић оценио је после суђења да мозив за напад није био материјалне природе.

-Мотивацију за овај чин можемо наћи једино у политичкој сфери, а то је оно што не можемо истражити оптужењем само ове тројице-изјавио је адвокат Владимир Тодорић.

АДВОКАТ ИВАН НИНИЋ ОТКАЗАО ПУНОМОЋЈЕ

Како су "Новости" пренеле адвокат Иван Нинић отказао је пуномоћје о заступању двојице оштећених у случају који се пред Вишим судом у Крушевцу води због инцидента уочи опозиционог скупа 23. новембра прошле године.

Како је за “Новости” потврдио Нинић, до отказивања пуномоћја дошло је из “професионалних разлога”. У поднеску суду, сада већ бивши пуномоћник оштећених, који су прошлог новембра задобили теже и лакше телесне повреде, навео је да се “захваљује поступајућем заменику јавног тужиоца и председнику судског већа на професионалној сарадњи у досадашњем току поступка.
Адвокат Иван Нинић