У САМО неколико тренутака, час филозофије, у одељењу трећег разреда Средње економско-угоститељске школе "Вук Караџић" у Великој Плани претворио се у хорор: Горан Тодоровић (46), мештанин села Доње Ливадице, ушетао је у петак у учионицу, из торбе извадио аутоматску пушку и пред преплашеним ученицима испалио два хица у плафон! Трагедију је спречио професор физичког васпитања Славољуб Стојадиновић, који је био храбар и довољно присебан да савлада Тодоровића, наоружаног до зуба, отме му оружје и тако спречи да неко од престрављених ђака страда.

Из те борбе, неустрашиви професор је изашао са повређеном руком, а да је успешно савладао осумњиченог потврдила је и полиција. За време шестог часа, наоружани Тодоровић ушао је прво у школу, а потом у разред, где су се деца, наводно, смејала неочекиваном госту, који је нешто мрмљао и шетао по учионици. А онда је најприсебнија ученица позвала разредног старешину, Славољуба Стојадиновића, који је у том тренутку био у фискултурној сали.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Могао да дигне школу у ваздух?! Ево шта је све полиција пронашла код Горана Т, нападача из школе у Великој Плани! (ФОТО + ВИДЕО)

- Нисам слутио шта ћу затећи, али сам брзо дотрчао из сале. Покуцао сам на врата и чуо децу како вриште из учионице - препричава, за "Новости", драму професор Стојадиновић, који је спречио већи ужас. - Када сам ушао, угледао сам колегу за катедром и наоружаног мушкарца, који је држао аутоматску пушку и торбу пуну експлозива и штапина. Питао сам га ко је, шта он ту тражи... Искористио сам тренутак кад је окренуо поглед ка табли и тада сам скочио на пушку. Викао сам деци да изађу напоље, а почео сам да се рвем с њим. У једном тренутку из пушке су испаљена два хица која су ми прозујала поред главе и на срећу су завршила у плафону. Успео сам да му отмем оружје и држао сам га све док није дошла полиција.

Наш саговорник каже да је проценио најбољи тренутак да крене на нападача, а да деца не буду угрожена. Похвалио је своје ученике, да су и они показали храброст и присебност, јер су позвали њега, родитеље, полицију... Током рвања са нападачем, храбри професор је задобио посекотине по руци и мало му је оштећен слух од испаљених метака, али је, каже, најважније да нико од деце није повређен.

Тодоровић нема никакве везе са овом школом, нити његова деца њу похађају.

Фото Друштвене мреже

А ученици са којима смо разговарали кажу да у почетку и нису схватили у каквој су опасности. Тодоровић је, очигледно психички лабилан, ушетао у учионицу где је требало да се одржи последњи час у преподневној смени.

- Говорио је како га прогоне, нешто о безбедносним службама, да неко жели да убије његову жену и децу... Тражио је да га "спојимо" са државном безбедношћу, председником, министром полиције... у сваком случају, нешто неповезано - сведочи, за "Новости", један од ученика. - Све је изгледало више као нека вежба, проба неке ситуације у којој треба да се види како ће ђаци реаговати, тако се барем нама чинило. Никоме није пало на памет да је неко наоружан упао у школу.

Неколико ученика је повадило мобилне телефоне и почело да снима неочекивану сцену, не сумњајући у шта ће се све претворити.

- 'Ајде сад да видимо да ли ћете да се смејете - наводно је казао Тодоровић и из торбе коју је имао са собом извадио "калашњиков"!

Онда је и ђацима било јасно да су увучени у реалну драму!

- У овом ружном догађају, на сву срећу, нико није повређен, ни од наставника ни од професора - каже за "Новости" Александра Илић, директорка школе. - Деца су одмах била на безбедном, сигурно истраумирана. Имамо тим за кризне интервенције и разговараћемо о томе с њима и данас и наредних дана, помоћи ћемо им колико год можемо. Школа нема плаћено обезбеђење, нити камере.

Догодило се, на несрећу, и да школски полицајац не буде присутан, додаје директорка, објашњавајући како је могло да се деси да неко са улице ушета са торбом пуном оружја. Како незванично сазнајемо, осим употребљеног "калашњикова", Тодоровић је у торби имао још један пиштољ, рударски експлозив, ТНТ, ручну бомбу и муницију!


НИЈЕ ОСУЂИВАН

МЕШТАНИ Доње Ливадице говоре, за "Новости", да је Горан Тодоровић пре неколико година доживео тешку саобраћајну несрећу у Италији, после чега се драстично промено. Према причама мештана, имао је психичке проблеме, али није лечен. Наводно је својевремено и протестовао испред Председништва у Београду. Према сазнањима "Новости", Тодоровић је ожењен и отац двоје деце. Није до сада осуђиван.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Тресем се, пуцњава у мојој школи!: Прве слике из школе у Великој Плани, трагедија избегнута захваљујући професору који је савладао нападача! (ФОТО / ВИДЕО)

КОД ЛЕКАРА, ПА У ТУЖИЛАШТВО

ОДМАХ након хапшења, Тодоровић је пребачен у болницу у Смедеревској Паланци. После медицинске опсервације он ће бити приведен на саслушање у Више тужилаштво у Смедереву.

- Осумњиченом се на терет ставља више кривичних дела, од недозвољеног поседовања и ношења оружја, до изазивања опште опасности, а биће саслушан након што полиција заврши истрагу. Тада ће му, највероватније, бити одређен притвор, између осталог и због тога што је читав случај изазвао узнемирење јавности - предочава, за "Новости", Драган Лопушина, јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва.

ПРОВЕРИЛИ АУТО ЗБОГ ЕКСПЛОЗИВА

КОНТРАДИВЕРЗИОНА јединица МУП у петак је после немилог догађаја претресла Тодоровићев ауто, који је остао паркиран у школском дворишту, како би проверили да ли у њему има још оружја или је сав експлозив и муницију понео са собом. Ова јединица сада треба да утврди да ли је реч о убојним средствима, поготово када је експлозив у питању, или средставама школске намене, као и како је и где је то Тодоровић набавио.