СМАТРАМ да сам делимично крив за оно што ми се ставља на терет - изјаснио се у петак пред Основним судом у Нишу Дејан Станојевић (35) из Раковице, који се на оптуженичкој клупи нашао због сумње да је изазвао саобраћајну несрећу на наплатној рампи "Дољевац", у којој је погинула Станика Глигоријевић, а више особа је повређено.

До несреће је, како тврди тужилаштво, дошло када је Станојевић возилом, у којем се налазио директор "Коридора Србије" Зоран Бабић, крећући се из правца Ниша ка Грделици на наплатној рампи "Дољевац", брзином од 93 километра на час ударио у "опел астру" која је била испред њега. Од удара, "астра" се одбила и ударила у задњи део "фолксваген пасата" који је напуштао рампу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Породица Станке Глигоријевић: Гледаћемо снимак са вештаком

Станојевић је рекао да због густе магле није на време уочио наплатну рампу и возила испред себе, а кочење му је додатно отежао клизав пут.

- Прошли смо наплатну рампу "Наис" и кренули ка рампи "Дољевац". Када сам наишао на маглу успорио сам, али не сећам се којом брзином сам возио. Не сећам се да сам пре тога видео трепћућа светла која упозоравају на близину рампе. Када сам угледао возила испред себе, свом снагом сам нагазио на кочницу, али сам приметио да не кочи довољно брзо, као да је ауто проклизао - рекао је Станојевић пред судом.

На многа питања, која су му упитили судија Мишко Радивојевић и заступник оштећених Божо Прелевића, оптужени није имао одговоре или је говорио да се не сећа.

- Свраћали смо на пумпу, ја сам ишао до тоалета, а не знам шта је радио Бабић - одговорио је он на Прелевићево питање да ли су и због чега свраћали на пумпу пре несреће.

Затим је додао да се не сећа да ли је након тога у ауту Бабић разговарао са неким мобилним телефоном, као и да не зна шта је директор "Коридора" радио, јер је седео иза њега. Непознати су му, каже, и први тренуци након несреће.

- Када се несрећа догодила, ја сам изашао из возила, обишао један круг и дошао до сувозачевих врата да видим како је Бабић. Успоставили смо неки контакт, али се не сећам шта смо причали. Од силине ударца, он је "полетео" напред и ударио у предњи део аута и у предње седиште - рекао је Станојевић.

На питање адвоката да ли је пришао ауту у који је ударио, он је одговорио да јесте, да је највероватније разговарао са возачем тог аута, али да је за смрт Станике Глигоријевић сазнао тек када је стигао у КЦ "Ниш", где му је указана помоћ.

Оптужени није могао да процени ни колико је трајала његова вожња кроз маглу, нити да ли се у тренутку кочења активирао АБС систем који би требало да спречи проклизавање.

На питање судије да објасни своје виђење несреће и зашто је возио великом брзином ако је била магла, он није имао одговор.

Дејан Станојевић

Зоран Бабић није присуствовао суђењу, а како је судија истакао, он није ни примио позив.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Траже пет година робије за Бабићевог возача

ТРЕПЋУЋА СВЕТЛА

БРАНИЛАЦ оптуженог је део одговорности пребацио на "управљача пута" и истакао да треба утврдити да ли су у моменту несреће радила трепћућа светла која упозоравају на близину рампе. Он је истакао да је за њега неприхватљив захтев тужилаштва да се оптуженом одреди казна од минимум пет година затвора, као и исто толико година забране вожње правдајући то чињеницом да возач није возио бахато, с обзиром на то да није уочио трепћућа светла и да се ради о ауто-путу где је дозвољено возити 130 километара на час.