Вођа једне америчке секте ухапшен је у Бразилу под оптужбом за сексуалну злоупотребу више девојчица, од којих неке нису имале више од 12 година, саопштила је бразилска полиција.

Самозвани пастор Виктор Барнард (53) је приведен у приморском летовалишту Пипа, близу града Натал, у северном Бразилу, у координацији са америчким органима гоњења, саопштила је бразилска телевизија Глобо, а преноси АФП.

Барнард, оснивач секте Ривер роуд фелоушип у америчкој савезној држави Минесоти, је оптужен за чак 59 сексуалним злоупотреба током готово десет година.

Барнард је основао камп у близини града Финлејсон, око 160 км северно од Минеаполиса. 2000. године, наводећи неке од следбеника да дозволе својим ћеркама да тамо живе у његовој близини. Младе девојке, које је Барнард називао "девицама", су живеле у посебном кампу, при чему је он неке од њих између 200. и 2009. сексуално злоупотребио, пре него што је своју породицу и "цркву" преселио у савезну државу Вашингтон.

Две некадашње девојчице које су живеле у Барнардовом кампу, су истражним органима саопштиле да их је он злоупотребио у 12, односно 13. години.

Барнард је за сексуалне злоупотребе оптужен априла прошле године и отад се налазио у бекству. За информацију о њему била је расписана награда од 25.000 долара.