УОЧИ Дана захвалности, којим Американци сваког четвртог четвртка у новембру славе заједнице различитих култура у САД, становници Чикага, највећег "српског" града у САД, изашли су на улице на антирасистичке демонстрације. Гнев се прелио на улице после објављивања снимка на ком се види како бели полицајац убија црног тинејџера, испаљујући у њега 16 хитаца у 15 секунди.

Убиство се догодило у октобру прошле године и у владајућим круговима Чикага месецима се стрепело од објављивања овог видео-снимка, после побуна које су после сличних инцидената потресле Фергусон, Балтимор, Мисури... Чим је снимак обрачуна полицајца Џејсона ван Дајка (37) са малолетним Лакваном Мекдоналдом (17) објављен у уторак, Чикаго је прокључао.

Објављивање снимка убиства помутило је славље и у Белој кући чији је лидер Барак Обама до пресељења у Вашингтон био укључен у политички живот Чикага.

- Као и многи Американци, и ја сам био дубоко потресен снимком убиства 17-годишњег младића - поручио је Обама.

Снимак који показује како је убијен Лакван Мекдоналд

Али ни апел тамнопутог председника, као ни његовог некадашњег шефа кабинета и копредседавајућег српског кокуса у америчком Конгресу, данас градоначелника Чикага Рама Емануела, за смиривање ситуације нису умирили страсти. Нису помогли ни наводи полиције да Мекдоналд није желео да баци нож, нити чињеница да је виновник убиства оптужен, нити да су му у крви пронашли трагове психоделичне дроге. Али са друге стране на 30 метара од младића није било никога и нико није био угрожен.

Чак ни хапшење најмање пет демонстраната није уплашило окупљене који су захтевали да се данас, на "црни петак", традиционални дан великих распродаја, затвори трговинска жила куцавица града, Мичиген авенија. Носили су фотографије убијеног дечака, али и других жртава обрачуна беле полиције са тамнопутим младићима у САД.

- Не можете да очекујете да убијате нашу децу, а да ми и даље ћутимо. То је неприхватљиво - поручио је Квовадис Грин, један од демонстраната.

Захтеве предводника демонстрација да Министарство правде истражи полицију Чикага и њену историју лошег понашања према тамнопутим суграђанима подржала су и два члана Конгреса. Полицајац Ван Дајк је током 14 година 18 пута био мета парница због расизма и претеране употребе силе. Сада је против њега подигнута оптужница за убиство Лаквана Мекдоналда, али остаје питање зашто се и на снимак и на оптужницу чекало пуних 13 месеци.

АМЕРИЧКА РЕАЛНОСТ

ГРАД Чикаго је током последњих десет година платио више од 500 милиона долара у процесима против полиције. Новинарска организација Невидљиви институт наводи да огромна већина замерки грађана против полиције није водила дисциплинској казни. У исто време, Чикаго називају "градом убистава" јер је 2012. имао 503 убиства, а 2014. нешто мање - 411 што је више од рецимо Њујорка (333) или Лос Анђелеса (260), градова са већом популацијом.