ПЕНТАГОН није само у послу давања савета и инспирације дизајнерима видео игара већ такође жели да искористи њихове идеје на бојном бољу.

Најновији пример тога је интересовање за игру „Pokémon Go“ који је показала Канцеларија за стратешке способности при Министарству одбране САД. Њихов директор Вил Роупер посебно је фасциниран начином на који ова апликација на телефону интегриише виртуелне фигуре у стваран простор тако да хиљаде људи може да их види у исто време.

- Мислим да су они решили један од најтежих изазова ратовања. Како интегрисати запањујуће компликоване информације са особом која их користи? - рекао је Роупер за часопис Wired.

Он сања да ће једног дана војници моћи да користе дигиталне маркере попут Покемона, али и да виде мапу терена у углу, као што је то случај у „пуцачинама“.

Роупер не жели да контролу препусти вештачкој интелигенцији и роботима али се не устручава од израде „јата“ малих дронова који би у будућности требало да помажу пилотима у осматрању и сами се прилагођавају губицима.

Као највећу опасност наводи могућност да буду хаковани од стране непријатеља и искоришћени против САД.