МИЛАНО

СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ"ПРЕДСЕДНИК Италије Серђо Матарела поверио је мандат за састав нове владе 62-годишњем економисти Карлу Котарелију. Мандатар за састав нове владе наводи да ће водити владу до превремених избора.

Карло Котарели наводи да ће "врло брзо" саставити кабинет који треба да државу води до превремених избора који би били одржани после августа. Медији спекулишу да би датум избора могао да буде 9. септембар.

- Саставићу владу и потом предложити буџет. Уколико ми не буде изгласано поверење, одмах ћу поднети оставку - поручио је Котарели. Аналитичари верују да његова влада тешко може да обезбеди већину у актуелном парламенту.

Прочитајте још:ИТАЛИЈА ПРЕД НОВИМ ИЗБОРИМА: Конте вратио мандат Матарели јер није хтео да прихвати министра економије


Левици наклоњена римска "Република" Котарелија назива "Господин Маказице" због неуспешног покушаја из 2013. да у функцији специјалног комесара за ревизију јавних трошкова смањи беспотребно расипање новца у администрацији.

Након годину дана, наредни премијер Матео Ренци вратио је Котарелија у ММФ, где је крајем осамдесетих година прошлог века, у седишту у Вашингтону већ обављао разне функције.

Иначе, Италија ни након 12 недеља од одржавања парламентарних избора, што је рекорд у историји Републике, и даље нема владу.

Уколико дође до превремених избора, то неће бити обичан тест воље бирача, већ референдум о Европи, о евру.


Прочитајте још:Италија нови бунтовник против ЕУ

Са најновијим развојем догађаја на Апенинском полуострву, питање које себи може да постави сваки Италијан је има ли више смисла да држава троши огроман новац за некакве изборе и заварава грађане да њихов глас нешто значи уколико је крајњи резултат познат?


КОФЕРЧИЋ КАРЛО Котарели је стигао у понедељак на састанак са председником Италије Матарелом у палату Квиринале директно са римске железничке станице Термини. О томе сведоче и фотографије на којима је Котерали приказан са ранцем на леђима, како уз осмех вуче мањи кофер са точкићима.

Јер, антиестабилишмент снага окупљених око десничара из Лиге за север и, углавном, разочараних бивших левичара из Покрета пет звездица, као што је познато, демократски су победили на изборима. И демократски предложили свог премијера Ђузепеа Контеа, који је демократски предложио своју листу министара. Међутим, овај европски преседан "владе промена" је врло антидемократски одбијен: председник Италије Серђо Матарела је изричито нагласио да никада неће допустити да се један Паоло Савона, економиста који већ годинама тврди да је евро права италијанска омча око врата, постане министар економије.

Због свега овога је дошло до захтева за оставку председника Матареле. Наиме, Устав још предвиђа суверену вољу народа на изборима и не помиње као одлучујући постизборни критеријум за формирање владе диктат берзанских тржишта и финансијских рејтинг агенција.

Зато је и разумљива реакција коалиције чија влада није добила сагласност председника државе. Наиме, широм Италије почела је кампања "Када наш глас не вреди!". У питању је прикупљање потписа и својеврсни нови "Марш на Рим" када ће председнику Матарели лидери Салвини и Ди Мајо доставити списак грађана који захтевају да се поштује њихова изборна воља. Очекује се и долазак од неколико милиона Италијана на протестни митинг који засада није добио зелено светло од италијанских безбедносних служби.САГЛАСНОСТ ИТАЛИЈАНА

ИНАЧЕ, реакције на Матарелино именовање Котарелија на чело још једне "техничке владе", која грађанима може да обећа само додатне жртве и нове "крв, зној и сузе", најбоље описује један од стотина хиљада коментара на узаврeлим друштвеним мрежама: "Веће су шансе да неки неписмени сељак из Калабрије добије Нобелову награду за књижевност, него да 'лопов из ММФ-а' добије сагласност Италијана да формира владу."ПОДРШКА ИЗ ПАРИЗА

- ЖЕЛИМ да изразим моје поздраве и подршку за председника Матарелу, који има важан задатак, за институционалну и демократску стабилност његове земље, а који ради са много храбрости и у духу велике одговорности - рекао је француски председник Макрон.