Амерички милијардер мађарског порекла Џорџ Сорош учествовао је данас на Фестивалу економије у италијанском граду Тренту, где је јавно упитао да ли председник Русије Владимир Путин "заправо финансира" Лигу, антиимигрантску странку под вођством Матеа Салвинија, која са популистичким Покретом пет звездица чини новоформирану владајућу коалицију у Италији.

"Италијанско јавно мњење има права да зна да ли је Салвини на Путиновом платном списку", казао је Сорош, преноси "Коријере дела сера".

Лист пише да се није дуго чекало на одговор италијанског вицепремијера и министра унутрашњих послова.

"Никада нисмо примили ни лиру, ни евро, ни рубљу из Русије, Путина сматрам једним од најбољих државника и срамота ме је због чињенице што један бескрупулозни шпекулант, какав је господин Сорош, добија позив да дође у Италију да прича", поручио је Салвини.

"Коријере" наводи да је Сорош током обраћања у Тренту рекао да је "веома забринут" због блискости нове италијанске владе са Русијом.

Дневник подсећа да су стране банке које подржавају нову владу зтражиле укидање санкција које је ЕУ увела Москви.

Сорош је навео да Путин "настоји да доминира Европом".

"Не жели да је уништи, већ да је искористи зато што она има производни капацитет, док руска економије под Путином може само да искоришћава примарне сировине и људе", казао је Сорош.

Он је поново председника САД Доналда Трампа описао као "претњу по свет, укључујући Америку", уз тврдњу да шеф Беле куће "не разуме основне елементе економије".

По Сорошевој оцени, било би добро уколико Трамп "не би дуго потрајао".