ЦРНА Гора је у петак обележила - 13. јул, датум који подсећа на два велика догађаја, 1878. када је на Берлинском конгресу "заокружена" њена државност и независност и устанички из 1941. када је пала творевина којом је управљао италијански генерал Алесандро Пирцио Бироли. Црногорски председник Мило Ђукановић на свечаној академији на Горици у Подгорици поводом Дана државности казао је да је 13. јул највећи датум бурне историје Црне Горе, као и да је антифашизам први, фундаментални услов њеног постојања и опстанка.


- Уз њега ове године јубиларно стоји још један славни 13. јул - када је пре 140 година на Берлинском конгресу потврђено међународно државно признање утемељено двадесет година раније, славном битком на Граховцу. Поносни на историјски подвиг наше генерације на референдуму 2006. на којем смо кроз демократску битку обновили државу. И 13. јул 1941. је херојски и устанички када је цео црногорски народ устао, а на првом месту његова неустрашива младост. Али не само да би сломили окове окупатора, него да би збацили понижавајући јарам Подгоричке скупштине 1918. Зато након стотину година тих нелегитимних одлука, можемо рећи да је Тринаестојулски устанак 1941. за црногорски народ имао карактер акције двоструке победе националног достојанства - казао је Ђукановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДАН НЕЗАВИСНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ: Суверени, али подељени; Ђукановић: Историјски датум

Он је саопштио да ће Црна Гора са још снажнијом амбицијом продубљивати реформске и европске приступне процесе, не да би, како рече - угодила било коме, него пре свега у свом државном интересу, грађана и будућности.

- Утолико пре што се Црна Гора више не налази пред визијом, она већ увелико живи своју визију и то модерне, демократске, секуларне и грађанске, медитеранске и европске државе. Нико Црну Гору не може изместити и она неће нигде са турбулентног Балкана, али хоће црногорску државну и друштвену егзистенцију на небалкански начин - поручио је Ђукановић.

Након Подгорице уследила је светковина у Никшићу, обновљеном, највећем и најлепшем у Црној Гори - Тргу Слободе, на коме је у петак управо председник државе открио споменик народном хероју Љубу Чупићу, чији је осмех са стратишта обишао цео свет.

- Осмех који је Љубо упутио злочинцима који су извршавали смртну пресуду је незабележен у светској историји. После смртне пресуде коју су злочинци изрекли Љубу Чупићу, одмах су га повели преко трга на губилиште. Љубо је достојанствено прошао поред присутних Никшићана, поручујући и својим осмехом да ће фашизам бити побеђен. То се десило 1945, а Љубо ће им са овог трга вечно слати свој осмех пркоса и храбрости, као знак победе над фашизмом и подстрек за све антифашисте света - казао је градоначелник Никшића Веселин Грбовић.


ПРОЗИВКЕ ОПОЗИЦИЈЕ

- НА Петровдан 1941. је настала претеча ове данашње Црне Горе. А, онда је дошао 13. јул 1941, дигли су се на устанак они који су славили Вучји До, а не битку код Туђемила, они којима је био ближи Карађорђе, него Виторио Емануеле. Они којима је Гаврило Принцип био узор, а не издајник и терориста, они којима су и Стаљин и цар Романов били ближи од Хитлера и Мусолинија. Дигли су се на устанак и црвени и бели, људи који су изнад свега ценили слободу и жртве пале кроз историју за част и отечество - каже Славен Радуновић, функционер Нове српске демократије.РАДОСТ

ПРЕМИЈЕР Душко Марковић честитао је грађанима Црне Горе 13. јул - Дан државности.

- Јул је већ век и по месец радости и подсећања на Црну Гору, њено трајање и њену херојску историју - поручио је председник Владе.