Владајућа немачка демохришћанска унија ЦДУ/ЦСУ пала је испод границе од 30 одсто у испитивањима јавног мњења у тој земљи, што је најнижа вредност у последњих 12 година, објавио је данас немачки дневник "Билд ам зонтаг", преноси Хина.

"Да се данас одржавају избори, за демохришћанску унију ЦДУ/ЦСУ канцеларке Ангеле Меркел гласало би 29 одсто бирача што је најнижа вредност забележена у испитивањима јавног мнијења од 2006. године", навео је овај лист позивајући се на резултате института Емнид.

Наводи се да Социјалдемократска партија Немачке (СПД), коалициони партнер демохришћана, и даље са 18 одсто подршке бележи слабе резултате.

Иза СПД се као трећа по снази политичка странка налази десно-популистичка Алтернатива за Њемачку (АфД) са 15 одсто који би гласали за ту странку.

"Билд" наводи да истовремено странка Зелени, коју би подржало 14 одсто испитаника, бележи најбоље резултате у овој години. Странка Левица и Слободна демократска партија (ФДП) освојили би 10, односно девет одсто гласова.

Наводи се да аналитичари процењују да је слабљење демохришћана повезано са дуготрајном и жестоком свађом око смерница усељеничке и избегличке политике која је последњих недеља скоро довела до распада уније ЦДУ/ЦСУ и коалиционе владе.

Сукоб између Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) настављен је овог викенда најавом једног дела уније тих сестринских странака да ће основати "Унију центра" која би окупила либералније делове обе странке и чинила противтежу десном смеру који следи ЦСУ на челу са министром унутрашњих послова Хорстом Зехофером.

Наводи се да је генерални секретар ЦСУ Маркус Блуме оштро напао иницијаторе овог покрета оптужујући их да раде на штету уније.