Најјачи део урагана Флоренс ударио је данас у копно и то код места Рајтсвил Бич у Северној Каролини и сада се премешта према западу.

Снага урагана Флоренсе је пала и тренутно је категорија 1, а брзина ветра износи 150 километара на сат, преноси АП.

Метеоролози наглашавају да најозбиљнију опасност од урагана представља количина падавина а не јачина ветра, а као последица су се појавиле велике поплаве.

Национални центар за урагане у Мајамију упозорио је да ће Флоренс донети озбиљне поплаве великом делу обе Каролине, наводи АП.

Најмање 70 људи спасено је у Северној Каролини из једног хотела који је ураган угрозио и они су премештени у склониште и нико није повређен, саопштили су званичници града Џексонвил.

Компанија "Дјук енерџи" процењује да ће и до три милиона домова остати без струје. Флоренс, чији пречник тренутно износи 400 километара, погодиће подручја на којима живи око 11 милиона Американаца.

За сада је отказано око 1.200 авионских летова и приватни метеоролози процењују економску штету у распону од 10 до 60 милијарди долара.

У Северној и Јужној Каролини ангажоване су и хитне службе из Калифорније, Флориде и подручја Нова Енглеске, спремне да уђу у погођена подручја када услови то дозволе.08:20 - БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 12.000 ОБЈЕКАТА

Падавине које је спољни обод урагана донео до обале, попавиле су путеве, а у неким деловима су се излиле реке. Око 12.000 објеката углавном на обали Северне Каролине остало је без електричне енергије.


Иако се ураган спустио на категорију 2, он остаје опасан и непредвидив, упозорава Национални центар за урагане. Предвиђа се да ће се свом силином обруштити на Кејп Фир у Северној Каролини у петак ујутру по локалном времену и да ће донети изузетно обилне падавине, преноси Ројтерс.


08:29 - ВЕТРОВИ ЋЕ ДОСТИЋИ ДО 315 КМ, ОЧЕКУЈЕ СЕ НАДОЛАЗАК МОРА И ДО 13 МЕТАРА

Национални центар за урагане САД саопштио је да ће ветрови урагана досећи и до 315 километара од његовог центра, због чега ће бити угрожен већи део источне обале САД. Процењено је да је десет милиона људи у опасности од урагана. Очекује се надолазак мора и до 13 метара, као и до 75 центиметара кише.

Званичници у Јужној и Северној Каролини затварају луке пред налетом урагана Флоренс који се приближава њиховим обалама. У Северној Каролини су за комерцијални саобраћај затворене луке Вилмингтон и Морхед, док је у Јужној Каролини затворена лука у Чарлстону за превоз контејнера, преноси АП.

08:32 - ТРАМП ПОНОВО ПОЗВАО НА ЕВАКУАЦИЈУ

У међувремену, председник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да се евакуишу. Он је додао да би Флоренс могао бити "један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу".


Више од десет милиона становника у три америчке државе упозорени су на опасност од урагана Флоренс, саопштила је америчка Национална метеоролошка служба.


08:33 - ПРЕКИД СТРУЈЕ МОГАО БИ ДА ТРАЈЕ НЕДЕЉАМА

Електропривредна компанија "Ђук Енерџи" саопштила је да би због урагана без струје могло да остане три четвртине од њихових четири милиона корисника у Јужној и Северној Каролини, преноси АП.


Компанија је такође упозорила да би прекид у снабдевању струјом могао да потраје недељама.


08:56 - ПОМОЋ ВЕЋ СТИГЛА

У Северној и Јужној Каролини тренутно се налазе хитне службе из Калифорније, Флориде и подручја Нова Енглеске, спремне да уђу у погођена подручја када услови то дозволе.


На располагању су им чамци на надувавање, возила за све терене и слично. Национална гарда Вирџиније спремила је 1.200 својих припадника за спасилачке акције.

09:02 - И ЗОО ВРТ У ПРИПРАВНОСТИ

Зоолошки врт у Северној Каролини предузео је мере предострожности како би заштитио око 1.600 животиња које у њему живе. Слонови, жирафе, шимпанзе и стотине других животиња премештене су у затворене просторије због безбедности.


Портпаролка зоо врта Дајен Вила каже да ће поједине животиње, као што су буфали и северни јелени, остати напољу унутар заштитних ограда, јер не воле потпуно затворене просторе. Зоолошки врт спремио је екипу стручњака, ветеринара и чувара који ће бринути о животињама током олује.

09:40 - САД: ШЕСТ НУКЛЕАРКИ НА ПУТУ УРАГАНА „ФЛОРЕНС“

Амерички званичници уверени су да је шест нуклеарних електрана које се налазе на путањи урагана „Флоренс“ безбедно, али неки стручњаци упозоравају да би поплаве и обилне кише могле да угрозе њихове заштитне системе.

Ових шест нуклеарки у Северној и Јужној Каролини налази се директно на пројектованој путањи урагана, каже Мери Кетрин Грин, портпаролка компаније „Дјук eнерџи“, у чијем власништву се оне налазе.

Она је рекла да су нуклеарне електране „Брансвик“ и „Шерон Харис“ у Северној Каролини најближе месту где се предвиђа да ће ураган ударити.


„Брансвик“

Џеф Бјард, помоћник директора агенције ФЕМА за реакцију и помоћ, каже да они нису забринути за електране у овом тренутку и да пажљиво прате ситуацију, преноси Си-Ен-Ен.

Ове електране су заштићене, имају резервне генераторе за струју и брзо ћемо проценити било какве утицаје на нуклеарну електрану после олује“, рекао је он.

Међутим, удружење забринутих научника изражава сумњу у могућност да би нуклеарка „Брансвик“ могла да одоли урагану због тога што нема довољно доступних информација о њеној спремности.

Портпарол Комисије за нуклеарну енергију Скот Барнел рекао је да је нуклеарка „Брансвик“ довољно оспособљена да одоли ураганима јачине какву има „Флоренс“ и да постоје планови о њеном гашењу ако буде потребно.12:12 - ЦЕНТАР УРАГАНА СТИЖЕ НА КОПНО

Центар урагана "Флоренс", тзв. "Око" ускоро ће ударити на копно предвиђају амерички метеоролози. Ураган је ослабио са категорије 4 на категорију 2, а посебну опасност представљају високи таласи који су се обрушили на обалу.


Ураган се креће у правцу северо-запад брзином од око 150 км/х.

Стање на терену је очајно, има много људи који се крију у кућама и по крововима, и заробљених у својим возилима.

15:13 - АМЕРИКАНЦИ НИСУ СЛУШАЛИ УПОЗОРЕЊА, НАЈМАЊЕ 60 ЈЕДВА СПАСЕНО ИЗ МОТЕЛА

Најјачи део урагана „Флоренс“ ударио је данас у копно и то код места Рајтсвил бич у Северној Каролини, саопштили су метеоролози. Више од 415.000 објеката остало је без струје.

Више од 60 људи извучено је из мотела који се срушио од силине олује, а да ће бити спашено нада се много више оних који су се претходно оглушили о наредбе за евакуацију.

Ветар носи делове зграда које су се урушиле, преноси АП.

„Флоренс“ остаје ураган категорије 1, при чему брзина ветра износи 150 километара на сат, преноси АП.

Метеоролози наглашавају да најозбиљнију опасност од урагана представља количина падавина а не јачина ветра, па се очекује да ће кише изазвати катастрофалне поплаве.16:15 - У СЕВЕРНОЈ КАРОЛИНИ 70 СПАСЕНО ИЗ ХОТЕЛА

Национални центар за урагане у Мајамију упозорио је да ће „Флоренс“ донети озбиљне поплаве великом делу обе Каролине, наводи АП.

​Најмање 70 људи спасено је у Северној Каролини из једног хотела који је ураган угрозио и они су премештени у склониште и нико није повређен, саопштили су званичници града Џексонвила.

Компанија „Дјук енерџи“ процењује да ће и до три милиона домова остати без струје.

„Флоренс“, чији пречник тренутно износи 400 километара, погодиће подручја на којима живи око 11 милиона Американаца.

Засад је отказано око 1.200 авионских летова и приватни метеоролози процењују економску штету у распону од десет до 60 милијарди долара.

У Северној и Јужној Каролини тренутно се налазе хитне службе из Калифорније, Флориде и подручја Нова Енглеске, спремне да уђу у погођена подручја када услови то дозволе.

16:54 - ВИДЕО: УРАГАН ФЛОРЕНС ПРАВИ ХАОС НА КОПНУ

Ураган Флоренс стигао је на копно, а на друштвеним мрежама кружи видео снимак уништава бензинску пумпу, чупа дрвеће...

Погледајте како је то изгледало:17:29 - НИВО РЕКА ДРАМАТИЧНО РАСТЕ

Ниво река у подручјима погођеним ураганом Флоренс драматично расте, упозорили су метеоролози након што је раније данас средишњи део урагана ударио у град Рајтсвил Бич у Северној Каролини.

У Вашингтону и Северној Каролини због поплава је потопљен аутопут 264 чиме је пресечена главна рута ка другим зонама угроженим поплавама, преноси АП.

У граду Њу Берн због поплава је угрожено 150 људи који чекају на спасавање.

Тв станица у том граду је такође морала да буде евакуисана усред извештавања о урагану.

Федерални званичници су позвали све оне који нису послушали наређење за евакуацију да остану тамо где се налазе и не напуштају склоништа.

17:38 - ВЕТАР ПОКИДАО РЕПОРТЕРУ КАБЛ ОД МИКРОФОНА (ВИДЕО)

Налети ветра урагана Флоренс, толико су снажни да су покидали кабл микрофона репортера CNN-a Џона Бермана, који је, потпуно мокар, извештавао из Вилмингтона у Северној Каролини.


17:55 - “ЕПЛ” ДОНИРА МИЛИОН ДОЛАРА ЦРВЕНОМ КРСТУ

ДИРЕКТОР технолошког гиганта “Епл” Тим Кук обећао је милион долара донације Црвеном крсту као помоћ људима на путу разорног урагана Флоренс.17:59 - ПОТОП КАКАВ СЕ ВИЂА ЈЕДНОМ У 1.000 ГОДИНА

Гувернер Северне Каролине Рој Купер назвао је Ураган Флоренс олујом која се дешава једном у 1.000 година и додао да је река Неус нарасла чак три метра због обилних падавина.

18:18 - БУЈИЦА ОДНЕЛА СТАТТУУ МЕДВЕДА ЗАКУЦАНУ ЗА БЕТОН

Симбол вароши Нови Берн у Северној Каролини, статуу медведа у црвеном оделу, бујица, изазвана ураганом Флоренс, избацила је насред улице, иако је био закуцан за бетон.19:43 - СУМОРНЕ ПРОЦЕНЕ: ОЧЕКУЈЕ СЕ ДА ПАДНЕ 120 ЦМ КИШЕ

Амерички медији преносе пројекције да би у неким деловима Северне Каролине могло да падне чак 120 центиметара кише.

20:41 - ФЛОРЕНС ОСЛАБИО, ПОЛАКО ПРЕЛАЗИ ПРЕКО КОПНА

Ветрови урагана Флоренс ослабили су на 120 км/ч и на ивици је да буде класификован у тропску олују, саопштено је из Националног центра за урагане.

Ипак, невреме наставља да угрожава животе у Јужној и Северној Каролини. Главни проблем су катастрофалне полава, али има и повремених снажних налета ветра.

Флоренс се креће брзином од 8 км/ч ка унутршњости копна, после чега се очекује да следећих пар дана иде ка северу.

21:27 - СТРАДАЛИ МАЈКА И БЕБА

МАЈКА и њена беба погинули су у Вилмингтону у Северној Каролини док је отац повређен када је на њихову кућу пало дрво, потврдила је полиција, преноси CNN.

Они су прве жртве урагана Флоренс.

21:40 - ВОЈНИК У ПЕНЗИЈИ СПАСАО 10 ЉУДИ

ПЕНЗИОНИСАНИ амерички маринац Џејсон Вајнмен (47) патролирао је својим војним камионом улицама Новог Берна у Северној Каролини и извлачио људе на узвишено тло пред поплавом коју им је донео ураган, преноси CNN.

- Зато сам и купио ову машину, за ситуације попут ове – рекао је Џејсон, који је спасио 10 људи и пребацио их до склоништа.

21:44 - БЕЗ МИЛОСТИ ЗА ЛОПОВЕ

ГУВЕРНЕР Јужне Каролине Хенри Мекмастер поручио је да органи реда неће имати милости према онима који буду крали из објеката евакуисаних због урагана, преноси CNN.

23:42 - ФЛОРЕНС ОСЛАБИО

Ураган "Флоренс" ослабио је на ниво тропске олује, саопштио је Амерички Национални центар за урагане, упозоривши да то невреме и даље прети Северној и Јужној Каролини снажним ветровима и катастрофалним речним поплавама.

"Флоренс" се тренутно налази на 45 километара североисточно од Мертл Бича, града у Јужној Каролини, док бризна ветрова износи 110 километара по часу, наводе из центра, чије је седиште у Мајамију.

"Значајно слабљење се предвиђа током викенда и почетком наредне недеље док се Флоренс креће дубље ка унутрашњости копна", додаје Национални центар за урагане.

Како предвиђа, срце "Флоренса" прећи ће преко крајњег југоистока Северне Каролине у петак увече по локалном времену, док ће крајњи исток Јужне Каролине захватити у петак увече и у суботу ујутру по локалном времену, преноси Ројтерс.

Како је раније јавио АП, мајка и беба из Северне Каролине прве су жртве урагана Флоренс. Они су погинули када је дрво пало на њихову кућу, док је отац превезен у болницу.