Неколико немачких савезних покрајина покренуло је иницијативу која би могла да омогући лакши одстрел вукова, чији се број посљедњих година у Немачкој значајно повећао, пренели су данас немачки медији.

Само у прошлој години забележено је преко 600 напада вукова на домаће животиње, углавном овце и козе.

Министри пољопривреде најугроженијих покрајина попут Доње Саске, Саске и Бранденбурга, објаснили су да заштита вука и даље има "апсолутни приоритет", али да су истодобно потребне мере за заштиту људи и њихове стоке.

"У тренутку када се вукови приближе насељима а људи страхују за своју децу која се играју у парковима, ствари постају озбиљне и ми морамо да реагујемо", изјавио је министар пољопривреде савезне покрајине Мекленбург-Предња Померанија Тилл Бакхаус, преноси Хина.

Како се наводи, требало би да се дефинише до које мере вукови смеју да се приближавају насељима, а према иницијативи требало би да се омогући увођење зона без вукова.

"Вук је ретка животиња која заслужује нашу заштиту", рекао је министар за заштиту животне средине Доње Саске Олаф Лиез током расправе у дому савезних покрајина Бундесрату.

До сада, у Немачкој су убијена два вука који су показивали неприродно понашање и који су се превише приближавали насељима.

Организација за заштиту животне средине НАБУ критиковала је иницијативу савезних покрајина као непотребну, наводећи да већ постоји могућност одстрањивања животиња које постају опасне.

Иначе, већ дуже време споре се организације за заштиту животне средине и удружења ловаца и пољопривредника око броја вукова у Немачкој.

Ловци и пољопривредници говоре да постоји више од 1000 одраслих животиња, заштитници животне средине спомињу око 150 вукова, док представници савезних покрајина говоре о 600 вукова при чему се сваке године њихов број повећава за око 200.

У Немачкој су вукови искорењени у 19. веку, али се у последњих двадесетак година њихова популација опоравља након што је први чопор стигао најверојатније из Пољске.

Према немачком закону о заштити угрожених врста, као и према ЕУ директиви о заштити природних станишта и дивље флоре и фауне, вук је заштићена врста животиња.